Kontroverzna smrt John McAfee-a

John McAfee, kontroverzni antivirusni softverski biznismen, umro je u 75. godini. McAfee je čekao izručenje u španskom zatvoru nakon što je prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za utaju poreza. Pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru u blizini Barselone, a uzrok smrti je i dalje pod istragom.

Preminuo John McAfee u zatvorskoj ćeliji.

Istraga smrti i dalje u toku, sumnja se i na samoubistvo

U saopštenju Ministarstva pravde regionalne vlade Katalonije, koje upravlja tamošnjim zatvorima, navodi se da je zatvorsko medicinsko osoblje pokušalo da sprovede spasilačke postupke nakon pronalaska McAfee-ja, ali nije uspelo. Njegova smrt usledila je nakon presude veća nacionalnog suda Španije u Madridu da bi McAfee mogao biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi tamo bio optužen. U izjavi se navodi da nije isključeno da se radi o samoubistvu.

McAfee je uhapšen u Španiji u oktobru, nakon što je u SAD-u optužen za utaju poreza nekoliko meseci ranije. Navodno nije uspeo da prijavi porez četiri godine uprkos tome što je u periodu između 2014. i 2018. zaradio milione prihoda od promocije kripto valuta, konsultantskog posla, govornih vežbi i prodaje prava na svoju životnu priču za dokumentarac. Iznos koji je dugovao nije naveden u optužnici. Na virtuelnom saslušanju u španskom sudu ranije ovog meseca, McAfee je tvrdio da su američke optužbe za utaju poreza protiv njega politički motivisane.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: