BIZIT plus

Koreja predvodi svet u proizvodnji robota, SAD na sedmom mestu

Nedavni podaci pokazuju da su i Koreja i Kina ispred SAD-a u pogledu odnosa između broja robota i radnika u proizvodnji. 

PCPress.rs Image

Koreja predvodi put u pogledu upotrebe robota u proizvodnji

Upotreba robota je pokazatelj ekonomske prosperiteta i rasta širom sveta. Odnos industrijskih robota prema radnicima u proizvodnji jedan je od najčešće korišćenih pristupa za merenje stope usvajanja robota.

Međunarodna federacija za robotiku (IFR) objavljuje statistiku o upotrebi robota u proizvodnji širom sveta. Njihovi najnoviji podaci potiču iz 2021. godine i pokazuju da Koreja predvodi put u pogledu upotrebe robota u proizvodnji.

Prvo mesto za Koreju 

Ova zemlja se ponosi sa 1.000 robota na 10.000 radnika u proizvodnji. Singapur je zauzeo drugo mesto sa 670. Kina je bila peta sa 322 robota na 10.000 radnika u poređenju sa 274 u SAD-u, koji je zauzeo sedmo mesto. 

Južna Koreja je značajan proizvođač industrijskih robota koji se koriste u različitim proizvodnim industrijama, uključujući proizvodnju mašina, elektronike i automobila. Vodeće južnokorejske kompanije u ovoj industriji uključuju LS Mtron, Doosan Robotics i Hyundai Robotics. Da bi povećali produktivnost i efikasnost u proizvodnim operacijama, ove kompanije proizvode različite vrste industrijskih robota, kao što su robotske ruke i sistemi automatizacije.

Pročitajte i:  Roboti mogu da uče kao ljudi zahvaljujući OpenAI spinoff-u

Južnokorejski proizvođači takođe su bili u prvom planu u razvoju saradljivih robota, ili cobota. Coboti su namenjeni da sigurno i efikasno rade zajedno sa ljudima, a južnokorejske kompanije poput Hanwha Robotics i Techman Robot bave se proizvodnjom ovih vrsta mašina za upotrebu na montažnim linijama.

Osim toga, putem finansiranja, grantova za istraživanje i podsticaja za aktivnosti istraživanja i razvoja, južnokorejska vlada značajno je doprinela promociji industrije proizvodnje robota, povećavajući konkurenciju i podstičući razvoj u sektoru.

Na kraju, univerziteti i istraživački centri u Južnoj Koreji aktivno se bave istraživanjem i razvojem robotike, napredujući u tehnologiji impresivnim tempom. Da bi podstakli inovacije i razvili nova robotska rešenja, nekoliko ovih instituta je u partnerstvu sa komercijalnim sektorom.

Značajan izvoznik 

Ovo je rezultiralo živopisnim tržištem koje vidi proizvođače robota u Južnoj Koreji kako prodaju svoje proizvode širom sveta. Kao rezultat visokog kvaliteta i pouzdanosti njihovih proizvoda, Južna Koreja je značajan izvoznik u industriji robotike.

Važno je imati na umu da se pejzaž sektora proizvodnje robota može promeniti tokom vremena kako se nove kompanije pojave i postojeće prošire svoje linije proizvoda. Prema IFR-u, Kina je prestigla Koreju u pogledu novog usvajanja robota.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Organizacija je izračunala stvarnu stopu usvajanja robota kao udeo očekivane stope usvajanja robota i zaključila da je Kina na 850 posto, dok je Koreja samo na 450 posto. Da li ovo znači da će Kina uskoro prestići vodeću naciju?

Sasvim je moguće. Nacionalne i pokrajinske vlade te zemlje ulažu ogromne sume novca u subvencionisanje upotrebe robota i drugih tehnologija automatizacije, a Plan za razvoj industrije robota u Kini, koji je implementiran od 2016. do 2020. godine, ima ambicioznu misiju da do 2025. godine deset puta poveća upotrebu robota.

Izvor: Interestingengineering

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,