Roboti sa magnetnim pipcima za minimalno invazivne procedure

Istraživači sa Univerziteta u Lidsu u Velikoj Britaniji razvili su robota sa magnetnim pipcima koji je namenjen za upotrebu u minimalno invazivnim medicinskim procedurama, kao što je lečenje tumora u plućima. 

PCPress.rs Image

Nova nada za najteže bolesnike

Mekani pipci su napravljeni od silikona. Malo je verovatno da će izazvati oštećenje tkiva i sadrže niz magneta na koje mogu uticati spoljni magnetni roboti. Istraživači se nadaju da će tehnologija utrti put za minimalno invazivne procedure za pacijente sa rakom pluća. U dosadašnjim testovima, mekani pipci, koji imaju samo 2 mm u prečniku, mogli bi da putuju 37% dalje u pluća od konvencionalne opreme. Istraživači se nadaju da bi tehnologija mogla da stvori mogućnost za minimalno invazivne intervencije u nekim od najmanjih bronhijalnih cevi, potencijalno zaobilazeći potrebu za visoko invazivnom hirurgijom.

Rak pluća često ima lošu prognozu, a u mnogim slučajevima hirurško uklanjanje plućnog tkiva je standard nege. Međutim, ovo je veoma invazivno i može značajno uticati na funkciju pluća, a takođe nije pogodno za svakog pacijenta. Razvijanje manje invazivnih pristupa za uklanjanje tumora bilo bi veoma dobrodošlo, ali bronhijalne cevi su male i krivudave, posebno kada napredujete u najudaljenijim udubljenjima bronhijalnog stabla. Razvijanje minimalno invazivnih uređaja za istraživanje i manipulaciju ovim delom tela je stoga izazovno.

Pročitajte i:  Mravi kao inspiracija: Kad roboti rade u kolektivu

Ovaj najnoviji mekani robot može biti odgovor. Sa prečnikom od samo 2 mm, silikonskim pipcima se manipuliše pomoću magneta i istraživači ih opisuju kao oblik kojim mogu da kontrolišu.  Zanimljivo je da su istraživači takođe izmislili još jednu aplikaciju za pipke, koja je uključivala simulaciju endonazalne operacije mozga sa replikom lobanje. Istraživači su koristili par robota sa pipcima koji su radili zajedno. Jedan robot je imao kameru i istraživači su je koristili da posmatraju aktivnosti drugog, koji je sijao laserom na metu kako bi uklonio simulirani tumor hipofize.

„Ovo je značajan doprinos polju magnetno kontrolisane robotike“, rekla je Zaneta Koszovska, istraživačica uključena u studiju. „Naši nalazi pokazuju da se dijagnostičke procedure sa kamerom, kao i pune hirurške procedure, mogu izvoditi u malim anatomskim prostorima.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,