BIZIT plus

Korisnici Androida uskoro bi mogli da zamene Google Assistant sa ChatGPT

Jedan od najvećih rivala Google-a, ChatGPT od OpenAI, navodno ulazi na tržište premijum telefona koje zauzima Google-ov glasovni asistent.

PCPress.rs Image

Aplikacija Android ChatGPT radi na podršci za Android-ove asistentske API-je

Mishaal Rahman sa Android Authority je otkrio da ChatGPT aplikacija radi na podršci za Android-ove API-je glasovnog asistenta i sistemski prikaz UI-a. Ako kompanija implementira ovu funkciju, korisnici bi mogli postaviti ChatGPT aplikaciju kao sistemskog asistenta, omogućavajući joj da se pojavi bilo gde u Androidu i odgovara na pitanja korisnika. ChatGPT je počeo kao AI generativni model samo za tekst, ali je dobio mogućnosti za unos glasa i slika u septembru.

Obično je Google Assistant dostupan sistemski u Androidu, ali to nije poseban trik od strane Google-a – sve se dešava putem javnih API-ja u koje tehnički bilo koja aplikacija može uključiti. Možete imati samo jednu aplikaciju omogućenu kao sistemski “Default Assistant App”, a izvan prvobitnog podešavanja, korisnik uvek mora to promeniti ručno. Asistentni API-ji su dizajnirani da budu moćni, održavajući neke delove aplikacije aktivnim 24/7, bez obzira gde se nalazite. Postavljanje aplikacije kao podrazumevanog asistenta omogućava pokretanje aplikacije putem dugmeta za uključivanje ili gesta, a aplikacija može čitati tekst i slike na trenutnom ekranu radi obrade. Ako bi neki proizvođač Androida sklopio ugovor sa ChatGPT-om i uključio ga kao predinstaliranu sistemsku aplikaciju, ChatGPT bi čak mogao koristiti “always-on” glasovni aktivacioni poziv, gde bi izgovaranje nečeg poput “Hej, ChatGPT” pokrenulo aplikaciju čak i kada je ekran isključen. Sistemski programi imaju više dozvola od običnih aplikacija, ali always-on aktivacija je zaključana iza tih dozvola, pa bi ChatGPT trebalo da sklopi distribucijski ugovor sa nekim proizvođačem Androida. S obzirom na veliku popularnost ChatGPT-a, sigurni smo da bi se nekoliko njih prijavilo da ga ponudi.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Rahman je otkrio da je verzija ChatGPT-a 1.2023.352, objavljena prošlog meseca, uključivala novu aktivnost pod nazivom “com.openai.voice.assistant.AssistantActivity”. Uspeo je da uključi obično onemogućenu funkciju koja je otkrila ChatGPT-ov novi prikaz API-ja. To je uobičajeni poluprovidni kružeći UI koji koriste glasovni asistenti, iako Rahman još uvek nije uspeo da ga aktivira glasovnom komandom. Ovo je sve u fazi razvoja, pa možda nikada neće videti konačno puštanje u rad, ali kompanije obično objavljuju funkcije na kojima rade.

Naravno, problem sa bilo kojom od ovih aplikacija za zamenu Google Assistant-a je taj što nemaju ozbiljan ekosistem aplikacija. Kao i sa Bixby i Alexom, ne postoje dobre aplikacije za čuvanje vaših beleški, podsetnika, unosa u kalendaru, stavki na spisku za kupovinu ili bilo koje druge funkcije zasnovane na unosu koje biste želeli da obavljate. Međutim, kao zamena za Google pretragu, gde postavljate pitanje i dobijate odgovor, ChatGPT bi verovatno bio pristojna alternativa.

Google je godinama zanemarivao Google Assistant, ali sa usponom generativne veštačke inteligencije, radi na obnavljanju Assistant-a sa nekim elementima Google Bard-a. Navodno radi i na drugom asistentu, “Pixie”, koji će se verovatno lansirati sa Pixel 9, ali to će biti krajem 2024. godine.

Pročitajte i:  OpenAI radi na funkciji pretrage za ChatGPT

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,