BIZIT plus

Korisnici iPhone-a 4S dobiće naknadu od Apple-a

Apple-u je naloženo da plati korisnicima iPhone-a 4S naknadu zbog usporavanja njihovih uređaja nakon što je ažuriran na verziju iOS 9 2015.godine.

PCPress.rs Image

Tužba je podneta 2015. godine

Tužba je podneta pre sedam godina a kompanija je konačno odlučila da reši stvar. Korisnici su tvrdili da je Apple lažno plasirao ažuriranje za iOS 9 kako bi ponudio poboljšane performanse na podržanim uređajima, kao što je iPhone 4S.

Apple je pristao da plati 15 dolara onim korisnicima iPhone-a 4S koji su se suočili sa lošim performansama svojih uređaja nakon što su ga tada nadogradili na noviju verziju iOS-a. Prema izveštajima, tužbu protiv Apple-a podnela je grupa vlasnika iPhone 4S sa sedištem u Njujorku i Nju Džersiju u decembru 2015.godine. Ovo nije prvi put da je Apple optužen da usporava rad iPhone-a.

Utvrđeno je da je kompanija usporila rad baterije nekih modela iPhone-a, kako bi primorala kupce na novije modele. Apple je bio primoran da doda indikator zdravlja baterije za određene modele, omogućavajući korisnicima da vide kako se baterija njihovog iPhone-a ponaša tokom vremena.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Izgleda da je iPhone 4S sada zaista star model, tako da ako podnosioci žalbe dobiju 15 dolara kao kompenzaciju teško da će to umanjiti Apple-ovu kasu. Međutim, takve presude dovode do smanjenja korisnika a njihova vera u pravosudni sistem koji će im omogućiti odlaganje je dodatno ojačana.

Pošto je tužba podneta u SAD, nije sigurno da li će Apple ponuditi sličnu isplatu onima koji su kupili iPhone 4S na drugim tržištima i nadogradili ga na iOS 9 verziju.

Što se tiče onih koji ispunjavaju uslove za plaćanje, Apple će verovatno postaviti link na koji se mogu prijaviti sa svojim uređajem i IMEI brojem da bi zatražili novac. Apple nudi duže vremenske rokove ažuriranja softvera od većine proizvođača na tržištu.

Iako je to oduvek bilo cenjeno širom sveta, ovakvi incidenti dovode u pitanje da li je kompatibilnost zaista vredna uloženog truda kompanije.

Izvor: News18

Facebook komentari: