Kako prikazati sve keširane DNS unose na Windows-u

Operativni sistem Windows koristi keš memoriju za DNS unose.

PCPress.rs Image

Lista keširanih unosa može biti korisna za brojne svrhe

DNS (Domain Name Sistem) je osnovna tehnologija Interneta koja se koristi za komunikaciju. Konkretno, koristi se za traženje IP adresa imena domena. Kada korisnici ukucaju ime domena u browser, jedan od prvih zadataka koji se izvršava kada se sajt učita je traženje njegove IP adrese. Proces zahteva pristup DNS serverima. Često se DNS serveri Internet provajdera koriste automatski, ali administratori mogu da pređu na druge DNS servere, jer oni mogu biti brži ili nude bolju privatnost. Promena DNS provajdera takođe može pomoći da se zaobiđe internet cenzura, ako se DNS koristi za blokiranje pristupa određenim sajtovima.

Windows koristi keš DNS resolver da ubrza traženje. Svaka DNS pretraga se dodaje u keš da bi se ubrzale uzastopne posete domenima. Ponekad unosi mogu biti stari i upućivati na pogrešnu IP adresu. Ispiranje (flushing) keš memorije može pomoći u tome, jer uklanja sve keširane stavke da bi se počelo od nule. Lista keširanih unosa može biti korisna za brojne svrhe. Vebmasteri i programeri mogu da provere da li je dodeljena ispravna IP adresa svojstvu, a korisnici mogu biti zainteresovani da vide sve unose, na primer, da saznaju kojim domenima je pristupljeno tokom sesije.

  • Otvorite run box pomoću prečice Windows-R.
  • Otkucajte cmd.exe i pritisnite taster Enter.
  • Otkucajte ipconfig/displayDNS da biste pokrenuli komandu.
Pročitajte i:  Promenite ovih 5 Windows podešavanja da biste poboljšali zaštitu vaših podataka

Windows vraća sve keširane DNS unose u dugačkoj listi. Takođe možete da preusmerite izlaz u običan tekst fajl koji će biti sačuvan na desktopu, tako što ćete pokrenuti komandu ipconfig /displayDNS > %USERPROFILE%\Desktop\dns.txt.

Ista komanda se takođe može pokrenuti pomoću PowerShell-a:

  • Otvorite Start, otkucajte PowerShell i izaberite rezultat. Ako imate instaliran Terminal, umesto njega otkucajte Terminal i izaberite taj rezultat.
  • Pokrenite komandu powershell “Get-DnsClientCache | Format-Table -AutoSize”.

Izlaz koristi bolje formatiranje. Takođe možete da preusmerite izlaz u tekstualnu datoteku koristeći komandu powershell “Get-DnsClientCache | Format-Table -AutoSize” >%USERPROFILE%\Desktop\DNS.txt.

Da biste ispraznili DNS keš, pokrenite komandu ipconfig /flushdns. 

Izvor: Ghacks

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,