BIZIT plus

Korisnici žele biometriju, a ne lozinke

Istraživanje koje je sprovela kompanija Entrust pokazuje da čak 51 procenata korisnika bar jednom mesečno resetuje šifre, pošto ne mogu da ih se sete. Pored toga, 15 procenata korisnika je navelo da resetuje šifre bar jednom nedeljno. Zato nije čudo što čak 74 procenata učesnika u istraživanju navelo da bi u više od polovine slučajeva odabralo pristup sajtovima i portalima putem biometrijske identifikacije, dok bi jedna trećina uvek koristila taj način pristupa (ukoliko je dostupan).

PCPress.rs Image

Na pitanje da li imaju neku elektronsku identifikaciju za pristup, petina učesnika istraživanja je odgovorilo da nije sigurno. To je znak da mnogi korisnici možda nisu ni svesni da poseduju neki vid biometrijske ili automatizovane identifikacije (elektronski potpis?). S druge strane 70 procenata je naznačilo da bi voleli da upotrebljavaju neki vid digitalnog ID-a koji bi izdavala vlada. Kao najčešći razlog zašto bi to želeli, navodi se poboljšanje udobnosti obavljanja posla.

Većina ispitanika razume da se u tom slučaju moraju „pomiriti“ sa deljenjem svojih podataka, a 74 procenta se složilo da je to jednostavno neophodno. S druge strane, veliki broj ispitanika se brine kako organizacije čuvaju njihove digitalne identitete i da li im treba verovati kada kažu da su njihovi lični podaci sigurni.

Pročitajte i:  Da zaboravimo (na) lozinke

U svakom slučaju, ne može da se kaže da postoji „najbolji“ način identifikacije korisnika. Dostupan je veliki broj različitih metoda identifikacije čija upotreba zavisi od mnogih faktora, koje kompanije biraju prema svojim potrebama, a na korisnicima je da ih prihvate ili odustanu od upotrebe tih servisa.

Izvor: Betanews

Facebook komentari: