Top50 2023

Kralj spama uskoro u zatvoru

a11spam1Alan Ralsky, poznat kao čovek iz Mičigena (a Michigan man) i kao kralj spamera, proglašen je krivim za prevare i pranje novca. Na suđenju je utvrđeno da je Ralsky vodio međunarodnu operaciju koja je imala cilj da putem spama (neželjenih e-mail poruka) manipuliše cenama deonica.
64-godišnji Ralsky iz West Bloomfield-a je priznao da je vodio ovu operaciju, kojom je imao nameru da manipulisanjem cenama deonica ostvari profit. Ideja je bila u tome da se vlasnici “slabih” deonica spam porukama namame da te deonice prodaju budzašto; zatim bi te deonice bile prodate po znatno boljoj ceni i – eto profita. Budući da je spam poslat po celom svetu, lako je zaključiti da je masovnost obezbeđivala da profit bude vrlo veliki.
Sistem je funkcionisao od januara 2004. do septemba 2005. godine. Većina spam poruka je promovisala “pink sheet” deonice koje su emitovale privatne kompanije iz Hong Konga i Kine. Poruke su sadržavale lažne podatke i savete, a njih je generisao softver koji je otežavao ulaženje u trag pošiljaocima. Organizatori su takođe osmislili sistem za pranje nova zarađenog na ovaj način.
Osim Ralsky-ja, u ovom suđenju održanom 22. juna proglašena su krivim još četiri učesnika operacije: Scott K. Bradley, John S. Bown, William C. Neil i James E. Fite, dok su tri učesnika proglašena krivim još ranije. Očekuje se da će na odsluženje kazne biti poslati u oktobru.

Pročitajte i:  Gmail: AI alati za borbu protiv spam mejlova

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,