BIZIT plus

Kreće Balkathon 2.0, takmičenje za digitalni odgovor na svakodnevne izazove

Počelo je prijavljivanje za drugo onlajn takmičenje Balkana za najbolji odgovor na svakodnevne izazove kroz digitalna rešenja. Najbolja rešenja će dobiti pomoć stručnjaka a pobednici novčane nagrade.

Balkathon 2.0 vizual

Organizator takmičenja je Savet za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council, RCC) a cilj je da se kroz saradnju inovativnih pojedinaca, startapa, fakulteta i kompanija pomogne zemljama regiona u savladavanju globalnih izazova i olakšavanju svakodnevnog života. Takmičenje je podeljeno na četiri oblasti: pametni gradovi, zeleni gradovi, e-zdravlje i e-preduzetnik a kandidovane ideje moraju jasno da objasne izvođenje i održivost u nekoj tih oblasti.

Po 10 izabranih ideja u svakoj oblasti će postati učesnici takmičenja i imaće dva dana mentorskog programa. Nakon mentorstva, što i predstavlja takmičenje, četiri najbolje ideje će biti nagrađene sa po 10.000 evra a dve ideje u specijalnoj kategoriji će dobiti po 7.000 evra.

Balkathon 2.0 je otvoren za sve učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana a prijave se mogu popuniti na sajtu Balkatona do 19. maja.

Prošle godine su bila tri pobednika – Miron Lukač (BiH) za AR rešenje u pametnom turizmu, Albana Mučaj (Albanija) za e-learning platformu koja povezuje decu i nastavnike zainteresovane za tehnologiju i strane jezike i Dritan Molanđi (Albanija) za onlajn sistem plaćanja OpenPay koji sprečava prevare sa platnim karticama i povezuje direktno trgovce sa bankama.

Pročitajte i:  Ovaj startap razvija veštačku inteligenciju koja može da leti dronovima i donosi sopstvene odluke 

Izvor: rcc.int/balkathon/

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,