Računari i Galaksija

Kroz oblake do ERP-a

Kompanija COMING prvi je i jedini cloud provajder koji svojim korisnicima nudi mogućnost iznajmljivanja Microsoft Dynamics NAV-a. To znači da licence za ovaj softver ne kupujete, već ih na kraju meseca plaćate onoliko koliko ste ih koristili.

HOLD ON (3)

Postoji veliki broj kompanija kojima bi ERP rešio mnoge probleme u poslovanju, ali nažalost, one često nisu u mogućnosti da ga priušte. Činjenica da implementacija ERP sistema zahteva veće finansijske resurse dovodi vlasnike malih i srednjih preduzeća u situaciju da i ne pomišljaju na uvođenje jednog ovakvog sistema. Zhavaljujući cloud tehnologiji, i ovaj problem je prevaziđen i sada je moguće iznajmiti svetsko ERP rešenje.

Kako iznajmiti Microsoft Dynamics NAV?

Implementacija ERP-a je strateška odluka koja iziskuje korišćenje velikih materijalnih i ljudskih resursa. Takva odluka sigurno donosi pozitivne rezultate preduzeću, ali često kompanije nisu u situaciji da se odvaže na takav korak, bilo zbog vioke cene licenci, bilo zbog neophodne infrastrukture.

Kompanija COMING svojim korisnicima nudi mogućnost iznajmljivanja ERP rešenja  Microsoft Dynamics NAV. To znači da licence za ovaj softver ne kupujete, već ih na kraju meseca plaćate onoliko koliko ste ih koristili. Time izbegavate investicione troškove, a koristite prednosti svetskog ERP sistema.

Pročitajte i:  Dovođenje AI u automobilsku industriju 

Fleksibilnost, kao karakteristika obla ka, pruža mogućnost jednostavnog povećavanja ili smanjenja broja korisnika NAV-a. Time ste u mogućnosti da na mesečnom nivou menjate broj korisnika, što je od izuzetne važnosti za sve kompanije koje ne posluju jednako u toku cele godine ili projektantske kompanije kojima broj zaposlenih varira u odnosu na broj projekata na kojima rade.

Untitled-1ERP u cloud-u se ne nameće kao idealno rešenje samo onim kompanijama koje nisu u mogućnosti da priušte kupovinu ovakvog rešenja: idealni kandidati za ovu uslugu su i sve one kompanije čije se poslovanje odvija na više lokacija. Ovo rešenje omogućava da svaki korisnik pristupi sistemu s bilo koje lokacije i direktno unosi sve promene koje nastaju u trenutku, a da su pri tome te promene evidentirane na svim poslovnim procesima. Na taj način sistem živi i daje realno stanje, a samim tim i mogućnost brzog reagovanja kako na interne tako i promene nastale u okruženju.

Ekonomski aspekt

Iako i dalje postoje oni koji ne veruju u isplativost ovakvog načina poslovanja, sa ekonomskog aspekta, računica je jasna. Za kupovinu licenci Microsoft Dynamics NAV-a potrebna vam je određena količina novca pri uvođenju ERP sistema (nulta godina). Nakon ove investicije, godišnje se plaća obnova licenci, što znači da ovaj trošak nije fiksan, već konstantno raste. Pored toga, tu su još troškovi održavanja i administracije.

Pročitajte i:  AB Soft: ERP u svetu Androida

U zavisnosti od veličine sistema, potreba kompanije i postojeće infrastrukture, vrlo je lako uraditi detaljnu analizu i poređenje troškova kupovine licenci za Microsoft Dynamics NAV i troškova njihovog iznamljivanja u oblaku, na osnovu koje korisnik procenjuje šta mu je isplativije.

Svaki poslovni sistem je jedinstven i ne može se sa sigurnošću tvrditi da je jedan način bolji od drugog. Najbitnije je da kompanija koju ste izabrali kao partnera za implementaciju rešenja može da vam pruži pravu sliku stanja i detaljnu analizu ekonomske isplativosti na osnovu koje ćete moći da donesete pravu odluku.

Prednosti Nav-a u računarskom oblaku

  • Krećete u projekat bez investicionih troškova
  • Plaćate mesečno onoliko resursa koliko koristite
  • Uvek imate pravo na licencu za najnovije verzije i patch-ove
  • Fleksibilan broj korisnika
  • Određeni broj korisnika možete čak prebaciti i na limited korisnike (dosta jeftinije) odnosno korisnike ograničenog pristupa (koji samo upisuju podatke i gledaju izveštaje)
  • Umnogome štedite vreme za instalaciju i podešavanje neophodne infrastrukture u slučaju kupovine.

coming.rs

(Objavljeno u časopisu PC#221)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,