BIZIT plus

Larry Ellison bogatiji od suosnivača Google-a

Larry Ellison američki biznismen, investitor i suosnivač korporacije Oracle bogatiji je za skoro 16 milijardi dolara. Time je prestigao dvojicu suosnivača Google-a i približio se Bill-u Gates-u.

PCPress.rs Image

Oracle-ove akcije porasle su za 16 odsto nakon kvartalnog izveštaja o zaradi. Ellison, najveći deoničar kompanije sa 1,14 milijardi akcija, sada vredi 135,7 milijardi dolara, prema izveštaju Forbs-a.

Uspon korporacije Oracle, je drugi najveći u poslednjih 20 godina. Uspon korporacije doneo je ogromnu radost za Ellison-a, koji je suosnivač softverske kompanije od 1977.godine.

Ellison prestigao suosnivače Google-a

Na Forbs-ovoj listi milijardera, on se pomerio odmah ispred suosnivača Googla-a, Larry Page-a (126,3 milijarde dolara) i Sergey Brin-a (121,7 milijardi dolara) i trenutno je na petom mestu najbogatijih ljudi na svetu.

Ellison-ovo ponovno uzdizanje je donekle iznenađujuće s obzirom na to da tehnološke kompanije, poput Google-a, Amazona i Facebook-a, rastu mnogo brže poslednjih godina, dok je Oracle napredovao uglavnom jednocifrenim rastom.

Međutim, Oracle pokazuje znake ubrzanja i najnovije smernice kompanije su nadmašile procene, dajući investitorima veće poverenje da njegov prelazak na „oblak“ funkcioniše.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

To što će se njegovo lično bogatstvo biti veće od osnivača Google-a verovatno će biti posebno slatko dostignuće za Ellison-a. U aprilu je Vrhovni sud stao na stranu Google-a protiv Oracle-a u dugotrajnom sporu o autorskim pravima oko softvera koji se koristi u mobilnom operativnom sistemu Android.

Slučaj se ticao softverskog koda koji je Google koristio za pravljenje Android-a i smatran je značajnim sporom oko toga koje vrste računarskog koda su zaštićene američkim zakonom o autorskim pravima.

Pored toga, Oracle počinje pravljenje infrastrukture za „oblak“, a Google je jedna od kompanija koja je ispred po tržišnom udelu.

Google-ov šef „oblaka“ Thomas Kurian se 2018. godine, pridružio internet kompaniji. Napustio je Oracle korporaciju, gde je proveo više od dve decenije, napredujući do mesta predsednika razvoja proizvoda.

Ellison, koji sada ima 77 godina i ogromnu većinu svog bogatstva dobija od svog vlasništva nad Oracle-om, koje je ove godine procenjeno za oko 44 milijarde dolara, zahvaljujući porastu cene akcija kompanije od 59 odsto.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Takođe, Ellison je krajem 2018.godine otkrio da je kupio udeo od milijardu dolara u Tesli. U protekle tri godine, tržišna kapitalizacija proizvođača električnih automobila porasla je za skoro 1.300 odsto, a Ellison-ove akcije sada vrede 16 milijardi dolara.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: