Pregled Android aplikacija – Layar

 

PC Press je napravio prvu pokretnu naslovnu stranu, pa obavezno probajte program Layar koji će vam prikazati dodatne sadržaje za ono što kamera snima. Ako su to zanimljivi video‑klipovi, TubeMate će vam pomoći da ih skinete. Oni koji vole toplinu doma mogu da se zabave uz nove igrice. Jesen je i sezona žurki, pa će vam „Ulaz slobodan“ pomoći da se dobro provedete za „dž“…

Layar-IconProširena stvarnost (Augmented Reality) je tehnologija koja kombinuje informacije iz realnog sveta s kompjuterski generisanim sadržajem. Tako se na ekranu mobilnog uređaja mogu dobiti informacije o svetu koji nas okružuje na krajnje neuobičajen način. Samo treba da uperite kameru telefona/tableta ka željenom objektu i potom posmatrate kako se u naročitim layer‑ima (slojevima) informacije o objektu, preuzete sa interneta, kombinuju sa onima iz stvarnog sveta. Najzanimljivije od svega je što se posmatraču čini da su dodatne informacije sastavni deo dobijene slike, a ne da su veštački nakalemljene.

Kada su mediji u pitanju, časopis „PC Press“ je prvi kod nas počeo sa implementacijom ove tehnologije. Naime, broj 203 (oktobar 2013) ima interaktivnu naslovnu stranu koja, kada se posmatra kroz objektiv kamere mobilnog uređaja, bukvalno „oživi“ i prikazuje informacije (video‑zapis) o HD Voice tehnologiji kompanije Telenor. Mobilni uređaj možete pomerati, okretati, udaljavati ili približavati časopisu – video‑klip će uvek biti pozicioniran baš na mestu na kojem je to zamišljeno, prateći pokrete korisnika, vršeći rotaciju, korekciju veličine i slično.

Pročitajte i:  Kako proveriti vreme ekrana na Androidu

Layar-QRDa bi sve ovo bilo moguće, potrebno je preuzeti besplatan program po imenu Layar (goo.gl/dR1kY, 7,28 MB). U pitanju je besplatna aplikacija koja „spaja“ informacije iz realnog sveta i kompjuterski generisan sadržaj. Program odmah po startovanju aktivira kameru i nakon pritiska prsta na ekran skenira sadržaj u vidokrugu i pokreće reprodukciju. Layar prilično dobro funkcioniše u praksi, čak do te mere da u većini slučajeva uspeva da isprati pomeranje mobilnog uređaja i tako uklopi sadržaj da se preklapanje ne primećuje. Jedino se kod naglih pokreta može primetiti lag. Inače, preuzet materijal se i naknadno može pogledati, kao klasičan video‑klip, a zanimljivo je da se „žive“ reprodukcije automatski zaustavljaju kada se objektiv kamere usmeri ka objektu koji ne sadrži dodatne informacije.

Vladimir Pisodorov

(Objavljeno u časopisu connect #34)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,