“Lažna sećanja” za klonirane kućne ljubimce

Garlic izgleda potpuno isto kao mačka od koje je kloniran, a njegov vlasnik kaže da je nakon smrti prethodne ljubimice poželeo da sve ponovi sa identičnom mačkom.

PCPress.rs Image

Razlike ipak postoje – dok je Garlic biološki identičan mački od koje je nastao ipak se ne radi o istoj životinji, budući da nova mačka ima sopstvenu ličnost, te drugačija sećanja. Kompanija koja je klonirala mačku – Sinogene Biotechnology – traži rešenje i za kloniranje sećanja, a uz pomoć veštake inteligencije koja bi uspomene prenosila sa jednog ljubimca na drugog. Iako trenutno ne postoji tehnologija koja bi omogućila transfer sećanja, to što se kompanija uopšte bavi tom temom ukazuje da sve više ljudi traži ljubimce koji su identični svojim prethodnicima, i to ne samo po izgledu.

Garlic je prva klonirana mačka u Kini, a kloniranje se i dalje smatra kontroverznim, budući da neki eksperti tvrde da klonirane životinje imaju zdravstvene probleme, te žive kraće od ljubimaca koji su dobijeni prirodnim putem. Pored toga se ovaj proces smatra neetičkim, budući da su azili puni napuštenih životinja, što ljude ne sprečava da investiraju u tehnologiju kloniranja, te kloniraju svoje ljubimce. Trendu su se pridružile i neke poznate ličnosti, poput Barbre Streisand, a sada je tu i Garlic, koji ima tek mesec dana, te predstavlja prvu u nizu kloniranih mačaka, budući da je mnogo onih koji čekaju na red i koji su spremni da plate oko 35 hiljada dolara da bi voljene ljubimce ponovo oživeli.

Pročitajte i:  UN glasa za prvu rezoluciju AI

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,