Lažne aplikacije kradu kriptovalute

FBI je pre nekoliko dana upozorio da cyber napadači koriste lažne aplikacije za krađu kriptovaluta, a funkcionišu tako što se investitori mame da ulažu u lažne menjačnice koje liče na prave.

PCPress.rs Image

Prevare koje su u vezi s kriptovalutama su sve češće, najviše zbog toga što napadačima donose ozbiljne sume novca. Procenjuje se da su kriminalci na novoj prevari s lažnim aplikacijama oteli oko 42,7 miliona dolara, a od 244 investitora s područja Sjedinjenih Američkih Država.

Novac je velika motivacija, a prevara funkcioniše tako što se metama nudi prilika da investiraju u nepostojeće kriptovalute. Od njih se traži da na svoje uređaje preuzmu maliciozne aplikacije koje prevaranti već neko vreme koriste za krađu coina.

PCPress.rs Image

Grupa je do sada operisala pod nekoliko lažnih imena – Yibit, te Supayos aka Supay, pa se pretpostavlja da im promena naziva nije problem. Vlasnicima kriptovaluta se preporučuje da prvo provere kome pružaju poverenje, te da za svoje novčanike koriste dvofaktorsku autentifikaciju, ne daju pristup sumnjivim aplikacijama i da s ponuđačima usluga i menjačnicama komuniciraju preko zvaničnih mejlova i brojeva telefona.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,