TrendMicro

Lažni princ koji je na prevarama zaradio milion dolara

Već neko vreme je poznata takozvana „nigerijska šema“, u kojoj se putem mejla žrtvi obećava određena nagrada ako uplatom neke sume novca pomogne napadaču da dođe do rešenja „problema“ koji je obično u vezi sa nekim izmišljenim nasledstvom, a reakcija žrtava na te mejlove često nije da ih uklone sa računara, ili da ih prijave, već se, na žalost, često počinje sa uplatom novca, a tu se uopšte ne radi o malim sumama – iznosi idu i do par hiljada evra, a količina novca se povećava prilikom svake sledeće uplate.

PCPress.rs Image

Lažni nigerijski princ Hope Olusegun Aroke trenutno služi kaznu od 25 godina u nigerijskom Lagosu, a služenje je počelo još 2015. godine, kada je osuđen zbog više prevara. To „princa“ ipak nije zaustavilo, pa je sa prokrijumčarenog telefona iz zatvorske ćelije nastavio sa svojim aktivnostima, te organizovao i koordinirao nove internet prevare. Pored telefona je imao i pristup internetu, te token za e-bankarstvo koji je bio izdat na ime njegove supruge, tako da je preko njenog bankovnog računa obavljao sve poslove.

Pročitajte i:  Skoro petina phishing email-ova zaobilazi Microsoft Defender zaštitu

PCPress.rs Image

Aroke je uspeo da od potpunih stranaca iz celog sveta izmami čak milion dolara, a u tom „poslovnom poduhvatu“ pomoglo mu je i to što je sistem korumpiran, pa je uz pomoć novca prevazilazio sve prepreke koje su se pojavljivale.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,