BIZIT plus

LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Svi mi volimo elegantne i tanke laptope, ali vrlo često zanemarujemo činjenicu da taj popularni dizajn često uslovljava broj raspoloživih portova na dva do tri. I šta onda?

PCPress.rs Image

Kao što su telefoni eliminisali izmenjivu bateriju, 3,5-mm port, fizičke dugmiće i svašta drugo, tako divergiramo ka laptopima koji će u budućnosti dolaziti s jednim portom ili bez njih. Srećom, daleko smo od te budućnosti, ali korisnici često budu u problemu kada žele da svoj laptop povežu sa eksternim monitorom i eventualno USB fleš-drajvom.

Tanka kućišta su takva jer su sve komponente minimalizovane, a to znači da se raspoloživi prostor za portove svakom generacijom sve više smanjuje. U praksi to znači jedan ili nijedan HDMI, jedan ili dva USB-C/Thunderbolt porta i eventualno micro-SD (ne zato što vam treba, već zato što je tanak). Na USB-A i LAN konektore slobodno zaboravite. Nedostatak RJ-45, odnosno mrežnog (LAN) porta i nekako možemo da zaboravimo jer većina pomenutih laptopa dolazi s nekom od vrlo brzih specifikacija bežične veze koja neretko prevazilazi performanse gigabitnog kabla.

PCPress.rs Image

Međutim, kada se nađete u situaciji da vam je jedini USB port zauzet adapterom za miša, a USB-C port punjačem, povezivanje na monitor ili prebacivanje podataka sa fleš-diska mogu biti problem. Da ne govorimo o nekima od nas koji laptop koriste na poslu kao primarno oruđe i na njega redovno povezuju periferije kao što su monitor, miš, tastatura, slušalice…

Pročitajte i:  LC-Power LC-NB-GAN-65-C: Gde mi je punjač?

U takvim situacijama jedno od rešenja koje se logično nameće jeste neki USB-hub koji ima višestruku svrhu: em možete držati sve periferije povezane na njemu, pa onda jednim kablom priključiti laptop, em možete puniti dodatne uređaje i eliminisati povezivanje tri do četiri uređaja svaki put kada morate da pomerite laptop. LC-Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2 je jedan od uređaja koji može da vam pomogne u ovakvim situacijama, jer jedan prosti USB-C port deli na HDMI, dva USB-C porta i dva USB-A porta po 3.2 1×1 specifikaciji. Naravno, LC Power je kompanija koja je poznata po tome da većina njihovih uređaja ima neku dodatnu funkcionalnost po kojoj se izdvaja od konkurentskih rešenja.

PCPress.rs Image

U slučaju LC-HUB-C-MULTI-7-M2 iz naziva možete naslutiti o čemu se radi. Da, ovaj hub ima slot za jedan M.2 SSD, što znači da, pored funkcije razdelnika portova, dobijate praktično i prenosivi USB-C disk čiji kapacitet zavisi samo od vas. LC-HUB-C-MULTI-7-M2 je kompatibilan sa NVMe i SATA drajvovima dimenzija 80 x 20 mm M i B+M-key konektora u NVMe slučaju, odnosno B+M ako koristite nešto sporiji SATA drajv.

Pročitajte i:  LC-Power LC-NB-GAN-65-C: Gde mi je punjač?

U klasičnom LC Power maniru, ceo proces se obavlja krajnje jednostavno, bez potrebe za dodatnim alatom, što je uvek dobrodošla karakteristika. S obzirom na cenu od malo manje od 5000 dinara, LC-HUB-C-MULTI-7-M2 zaista nudi mnogo. Veliki broj portova, podršku za PD punjač snage 100 W, ali i kvalitetno aluminijumsko kućište, koje će lepo štititi vaš drajv i obezbeđivati ozbiljno pasivno hlađenje.

PCPress.rs Image

M.2 konektor se nalazi unutra, a hub se otvara smicanjem plastičnog dela sa boka. U paketu dolaze metalna podloška i samolepljiva trakica za bolje pozicioniranje i hlađenje vašeg drajva, a povezivanje je u klasičnom plug and play maniru, bez mnogo drajvera i razmišljanja. Mi smo ga probali s nekoliko uređaja: ASUS ZenBook, Lenovo ThinkPad i Acer Swift klase koji definitivno nemaju dovoljno portova, a s obzirom na dimenzije, u pitanju je idealni saputnik koji vam neće zauzimati mnogo prostora u rancu. Bilo da vam treba eksterni drajv ili prosto ne želite da stalno priključujete šumu kablova na svoj laptop, LC-HUB-C-MULTI-7-M2 deluje kao vrlo pristupačno rešenje koje kod nas nema mnogo prave konkurencije.

Pročitajte i:  LC-Power LC-NB-GAN-65-C: Gde mi je punjač?

Nekima će možda zafaliti 3,5-mm džek za slušalice, slot za SD kartice ili LAN port, ali takva rešenja često imaju problema s drajverima i ne dolaze sa M.2 slotom, tako da verujemo da je ovo kompromis koji je LC Power svesno napravio i koji mi podržavamo.

PCPress.rs Image

Većina vas se s pravom pita zašto ovakvi uređaji ne dolaze sa skupim tankim laptopima i na to pitanje zaista nemamo pravi odgovor – uostalom, ako pogledamo telefone, verovatno treba da budemo srećni što nam uz laptop i dalje isporučuju punjače.

mid9.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *