ERP 2024

LC-Power dodaci: Prva pomoć za svaki laptop

Moderni laptopi doneli su sa sobom bolje baterije, manje dimenzije, jače performanse, ali su u procesu transformacije žrtvovali broj raspoloživih portova i prostor u unutrašnjosti. To znači da prosečan poslovni laptop ima dva USB porta, HDMI slot za microSD kartice i 256 do 512 GB slobodnog prostora. Šta ako vam treba više od toga?

PCPress.rs Image

Ukoliko ste doskoro primarno koristili desktop računare, navikli ste da slobodan prostor jednostavno proširite dodavanjem HDD-a ili SSD-a, a za raspoložive portove ste se vrlo retko brinuli, jer ih je uvek bilo u izobilju, često više nego što vam je potrebno. Pored svih svojih prednosti, laptopi i dalje imaju ograničenja po pitanju proširenja kapaciteta memorije, ograničenog broja portova, sistema hlađenja, dimenzija ekrana i mnogo toga.

Postavlja se pitanje šta raditi sa sve većom kolekcijom serija i filmova, slika s letovanja, muzike i video-snimaka. Još ukoliko želite da povežete neku bolju tastaturu ili miša, postavlja se pitanje gde priključiti USB fleš kada treba nešto da prebacite. Dva proizvoda koje smo dobili od kompanije LC-Power napravljena su da reše najveće probleme svakog laptopa – grejanje, dodatne portove i skladišni prostor.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti

LC-35U3-RAID2 je eksterna fioka za dva 3,5” SATA hard-diska koja se preko brze USB 3.2 konekcije povezuje s računarom. Kontroler fioke podržava i RAID funkcionalnost, pa ukoliko želite brzinu ili bezbednost podataka, dostupne su vam RAID 0 i 1 (stripe i mirror) konfiguracije. Aluminijumsko kućište ima mali ventilator sa zadnje strane, kako bi se radna temperatura održavala na adekvatnom nivou, a napajanje je izvedeno preko eksternog ispravljača.

PCPress.rs Image

Sve kontrole su dostupne sa zadnje strane preko prekidača. Jedan kontroliše brzinu rada ventilatora, drugi napajanje, treći resetovanje sistema, a četvrti režime rada (RAID konfiguracije). Kabl za povezivanje je USB A tipa, pa će se lako spojiti na bilo koji računar, a mi tokom testiranja nismo naišli na bilo kakav problem, dok su brzine bile u skladu sa 5 Gb/s specifikacijom.

PCPress.rs Image

LC-HUB-C-MULTI-STAND je veoma interesantan dodatak koji spaja postolje za laptop i čvorište za čak 11 periferija. Kada je sklopljeno, ovo postolje je veoma kompaktno i lako ćete ga nositi u torbi pored laptopa. Kada se rasklopi, razdvaja se u dve celine, spojene makazastim mehanizmom koji osigurava strukturni integritet. Dva nosača stoje na podlozi, dok su druga dva postavljena pod uglom koji se može podešavati u čak sedam koraka. Na tim nosačima se nalaze gumirane stopice koje sprečavaju proklizavanje, a s donje strane se izvlače delovi koji sprečavaju da laptop ispadne s postolja.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti

PCPress.rs Image

Zbog svoje jednostavne konstrukcije, postolje omogućava dovoljno prostora za adekvatno hlađenje i cirkulaciju vazduha, a laptop možete postaviti pod uglom koji vam najbolje odgovara za rad. Kabl za povezivanje je USB C tipa i fizički je povezan s levom stranom postolja na kojoj se nalaze sve konekcije. Tu su HDMI, Mini DisplayPort, VGA, dva USB 3.2 A tipa, USB 2.0 A tipa, dva USB C, LAN, čitač SD kartica i 3,5 mm audio-džek.

PCPress.rs Image

Materijal od kojeg je napravljeno postolje je kombinacija aluminijuma i plastike, s gumenim stopicama i podlogama, a u paketu dolazi i zgodna vrećica za nošenje. Sklapanje i rasklapanje je veoma jednostavno, a konstrukcija odaje utisak kvaliteta i trajnosti. Jedina, uslovno rečeno, mana ovog dodatka jeste to što delovi koji stoje s donje strane i onemogućavaju da laptop isklizne mogu da smetaju pri kucanju, jer se nalaze na mestu gde oslanjate dlanove.

PCPress.rs Image

Uz ova dva interesantna dodatka, jedino što vam možda treba uz laptop jeste eksterna grafika. Sve ostalo ste rešili. Postolje omogućava dodatne konekcije, adekvatno hlađenje i podešavanje ugla tastature, tako da možete udobno da kucate i kada imate više posla nego što biste želeli. S druge strane, eksterna fioka je idealna za stare hard-diskove ili prosto proširenje skladišnog prostora, što konstrukcija laptopa ne dozvoljava. Eksterna fioka je takođe savršen saputnik svakog laptopa s malom internom memorijom.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti

Iako kućište za hard-diskove možda nije na listi prioriteta svakog korisnika, postolje je nešto o čemu svaki vlasnik laptopa treba da razmisli. Uz dodatne diskove i veliki broj raspoloživih konekcija možete proširiti sve aspekte laptopa: od monitora, preko tastature, miša, zvučnika i drugih periferija, poput štampača, praveći pravu malu kancelariju koju lako možete sklopiti i poneti sa sobom kada se ukaže potreba.

Korisna adresa: mid9.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

1 thoughts on “LC-Power dodaci: Prva pomoć za svaki laptop

  • 06. 06. 2022. at 14:58
    Permalink

    Na fotografiji nije LC-35U3-RAID2,
    niti ima mesta za 2 hdd-a 3.5, niti ima prekidače.

Comments are closed.