PC Press Studio

Najveći datacenter na svetu

Nastavlja se rad na izgradnji najvećeg svetskog data centra – cloud Lefdal Mine (LMD) biće na vrhu po efikasnosti, bezbednosti i ekološkim parametrima. Koncept Lefdal data centra zasniva se na Rittal‑ovim modularnim i skalabilnim rešenjima, obnovljivim izvorima energije i nultoj emisiji ugljen‑dioksida. Na CeBIT-u je izazvao značajmno interesovanje.

PCPress.rs ImageLefdal Mine Datacenter lociran je na zapadnoj obali Norveške, nalazi se u napuštenom rudniku, što omogućava visok nivo prirodne EMP zaštite i fizičke bezbednosti, daje pristup hladnoj morskoj vodi, lokalnim hidroelektranama, optičkim mrežama i razvijenoj saobraćajnoj infrastrukturi. LMD se prostire na šest podzemnih nivoa sa 75 hala i ukupnom površinom od 120.000 m2. U prvoj fazi pripremljen je prostor za smeštaj 300 kontejnerskih data centara i za rashladnu snagu do 45 MW, dok je predviđeni maksimalni kapacitet do 1.500 kontejnera i rashladnu snagu do 200 megavata.

LMD je građen prema IBM level 3 standardu i trenutno je sertifikovan za standard ISO 14001:2015, dok je u procesu sertifikacije za ISO 9001:2015, ISO 27001:2013 i Uptime Institute Tier III.

Pročitajte i:  Svi smo u Rittal Matriksu

Raznovrsna rešenja za korisnike

Cilj je da LMD bude na prvom mestu u Evropi po isplativosti, sigurnosti, fleksibilnosti i održivosti. Da bi se to postiglo, LMD bazira svoju infrastrukturu na Rittal‑ovim standardizovanim modulima odnosno data centrima, što kombinuje pogodnosti fleksibilnosti s prednostima standardizacije.

PCPress.rs ImageKompanija Rittal, kao vodeći proizvođač infrastrukturnih komponenti i rešenja za data centre, zajedno s partnerima IBM‑om i LMD‑jem, za ovaj projekat razvila je standardizovane data centar module, koji su nastali na Rittal RiMatrix S osnovi prilagođenoj zahtevima infrastrukture na lokaciji. Rittal‑ova rešenja obuhvataju pet različitih modula, od kojih svaki sadrži 10‑12 serverskih rack ormana i jedan mrežni rack, zajedno s rešenjem sistema klimatizacije, Rittal‑ovim Liquid Cooling Package (LCP).

Modularni dizajn kontejnera omogućava da korisnici izaberu rešenje koje im najviše odgovara. U zavisnosti od zahteva, po jednom rack‑u raspoloživi su paketi napajanja i hlađenja od 5, 10 ili 20 kW (u budućnosti do 30 kW), s različitim nivoima redundanse. Visok nivo skalabilnosti omogućen je upotrebom IT kontejnera, tako da se neophodni IT kapacitet fleksibilno prilagođava poslovnim potrebama korisnika. Data centar moduli isporučuju se u kratkom roku potpuno sastavljeni, testirani i sertifikovani i mogu da se instaliraju u kontejner ili u sigurnu sobu, u zavisnosti od nivoa zaštite koji je potreban korisniku.

Pročitajte i:  Svi smo u Rittal Matriksu

Modularno rešenje omogućava veoma fleksibilnu upotrebu IT sistema za različite modele kao što su Colocation, Private Cloud, ITaaS (IT infrastructure as a Service) ili DCaaS (Data Center as a Service).

Uštede do 40 odsto

Za napajanje se koriste samo obnovljivi izvori energije (vetar i voda), a za hlađenje služi voda iz fjorda koji se pruža ispred ulaza u LMD. Sistem klimatizacije izuzetno je efikasan jer je temperatura morske vode oko 8° C tokom cele godine: utrošak energije je nizak i sistem postiže PUE faktor (Power Usage Effectiveness) manji od 1,15. U kombinaciji s prednostima lokacije (tradicionalno niska cena električne energije), moguće su uštede i do 40 odsto u poređenju s prosečnim cloud data centrom u Nemačkoj, što rezultira odličnom TCO (Total Cost of Ownership) vrednošću.

PCPress.rs ImageLefdal projektom i Rittal‑ovim rešenjima demonstrirano je kako kompanije danas mogu jednostavno i lako da izgrade siguran, efikasan i isplativ data centar u veoma kratkom roku.

PCPress.rs ImageVesimpex d.o.o. Patrijarha Dimitrija 24, Beograd
www.vesimpex.rs

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,