BIZIT plus

Rad od kuće

O karijeri u freelance vodama razmišlja sve veći broj ljudi. Ideja o radu od kuće ili s lokacije po želji zvuči idilično. Još kada se pomenu visoke cene radnih sati iz brojnih istraživanja i klijenti širom planete, sve deluje kao san. Da li je zaista tako i da li je rad od kuće prilika za vas?

PCPress.rs ImageNe postoji adekvatan prevod koji bi u potpunosti objasnio pojam freelance. To su osobe koje rade samostalno, po projektu, i za to bivaju plaćene po dogovoru. Možda bi honorarci bio pravi izraz. Takav model poslovanja nije nepoznat, mnoga zanimanja rade na taj način, recimo moleri, vodoinstalateri, advokati… Princip je isti, samo je posao takav da tržište nije grad u kome živite, već ceo svet. Kao što moler biva plaćen po kvadratu, mada može da se dogovori i „đuture“, tako i freelancer‑i imaju cenu sata, a mogu raditi i po projektu. Kao što cene moleraja zavise od kompleksnosti posla, tako i satnica i cene freelancer‑a zavise od njihovog znanja i iskustva.

Najveći izazov za molera je da izgradi reputaciju i dođe u poziciju da ima dovoljno posla. Za to su potrebne godine dobrog rada i velika mreža zadovoljnih mušterija koje će ga rado preporučiti. I to je, zapravo, veoma slično. Freelancer gradi reputaciju, uz tu razliku što su rezultati njegovog rada javno dostupni, na njegovom profilu. Svaki zadovoljan klijent može da ostavi pozitivan komentar i tako mu olakša dobijanje narednih poslova. A oni nezadovoljni? Čak i da je to svega jedan od deset klijenata, to može biti dovoljno da odvrati mnoge potencijalne mušterije. Reputacija se veoma teško gradi, lako se ruši i sve je transparentno.

Koje poslove rade freelanceri?

Sve je počelo pre petnaestak godina, kada je poslova bilo uglavnom za Web dizajnere i programere. Danas ima mnogo više opcija, kao i platformi preko kojih ljudi rade. Engleski jezik je neophodna ulaznica u ovaj svet, a ako mislite da ga ne znate dovoljno dobro, i to se da usavršiti. Osim gotovo svih IT zanimanja, danas su neke od najtraženijih pozicija takve da ne zahtevaju napredno poznavanje tehnologije, već neke druge veštine. To su, recimo pisci i kopirajteri, prevodioci, profesori stranih jezika, virtuelni asistenti, virtuelni agenti prodaje ili tehničke podrške.

Širok je i izbor u okviru onoga što bi se moglo nazvati manuelnim poslovima za „jeftinu radnu snagu“ – unos teksta, transkripcija video ili audio sadržaja, obrada i sistematizacija raznih materijala, istraživanje i priprema materijala na određene teme. Gotovo svako ko ima radno iskustvo u administrativnim poslovima, poznaje Microsoft Office paket i zna da koristi malo naprednije Internet pretraživače i popularne servise kao što su Dropbox, Google Docs, Skype, Slack i drugi, može naći posao koji mu odgovara. Ti poslovi su uglavnom manje plaćeni, ali čak i tako, uz malo truda možete zaraditi više od prosečne plate.

Svako dodatno znanje ili veština koju imate, recimo napredni rad u Microsoft Excel‑u, dodatni strani jezik, obrada fotografija, montaža video ili audio materijala, može samo da vam bude plus. Zapravo, ukoliko niste jasno profilisani, posao freelancer‑a je idealan da vam pomogne da finansirate svoje traženje i učenje novih stvari. Ako ne znate šta biste mogli da radite, pogledajte šta rade drugi, možda vam to da inspiraciju.

Kako to funkcioniše?

Sve počinje time što otvorite profil na nekoj platformi (o njima kasnije u tekstu). Popunjavate ga relevantnim informacijama i zatim se polako prijavljujete na poslove. Dobro je što na većini servisa možete da vidite ko vam je „konkurencija“ i učite od njih.

Imajte u vidu da je za sve potrebno vreme. Kada se tek pojavite, bez reputacije i iskustva, šanse da dobijete posao veoma su male. Proći će mnogo konkursa dok dobijete prvi, zatim drugi, pa treći posao. Budite strpljivi i vredni. Nije lako, ali vredi truda. Prilikom prijavljivanja na svaki posao zaista se potrudite da odgovorite na zadatak. Budite iskreni i korektni jer to je jedini način da dugoročno opstanete u ovom svetu.

Dobar početak je posao virtuelnog asistenta: dužnosti variraju, ali uvek ste zapravo tu ste da klijentu olakšate posao. Na vama je, na primer, da odgovarate na njegove e‑mail‑ove, markirate one koje on treba da pročita, beležite sastanke u kalendar, sređujete njegove beleške, pišete izveštaje, pripremate prezentacije na osnovu njegovih beleški i materijala. Moraćete ponekad da istražite nešto i „sažvaćete“ gomilu informacija u neku kratku formu, možda ćete za klijenta voditi njegove naloge na društvenim mrežama ili blog. Možda ćete povremeno sređivati neke fotografije ili izmontirati kratak i jednostavan video. Sve je stvar dogovora, a najvažnije je da apsolutno nije neophodno da sve ove stvari znate unapred, dovoljno je da umete da se snađete i pronađete kako to da izvedete. Vaš klijent će znati to da ceni. Uostalom, vi ste osoba koja mu omogućava da svoje vreme usmeri na važnije i za njega korisnije stvari.

Gde početi s traženjem posla?

Platformi je mnogo. Neke pokrivaju mnogo različitih poslova, a neke su uskostručne, na primer – za fotografe, 3D umetnike, arhitekte, kompozitore i slično. Ovde ćemo se baviti onima koje su okrenute široj publici.

www.upwork.com je najpopularnija platforma kod nas. Nekada se zvala Elance, pa ako pretražujete po Internetu iskustva ljudi, imajte to u vidu. Nudi najrazličitije poslove. Slične platforme su i www.freelancer.com i www.guru.com.

www.fiverr.com je zanimljiva platforma gde je osnovni gradivni element svakog posla „petak“, tj. pet dolara. Obično su to veoma jednostavni poslovi, a za svaki obavljeni vi dobijate četiri, platformi ostaje jedan. Naravno, kompleksniji poslovi više se plaćaju.

www.etsy.com je dobra ideja ako volite da radite nešto svojim rukama i želite da to prodajete širom sveta.

Kako ćete se znaći?

Odgovor na to pitanje ćete sami potražiti. Pozicija freelancer‑a takva je da on ima mnogo više mogućnosti i slobode nego neko ko je klasično zaposlen. Takođe, pred njim je i mnogo više odgovornosti. Potrebno je da organizujete svoje vreme i obaveze. Takođe, bitno je da pronađete motivaciju u startu, dok još ne vidite rezultate svog truda. Da naučite kako da predstavite sebe i prodate svoje usluge. U ovom poslu, vi ste i proizvod i prodavac. Potrebno je da pronađete posao, dogovorite uslove, budete u stalnoj komunikaciji s klijentom, uradite sve na vreme, osigurate zadovoljstvo klijenta i naplatite svoj rad. A kada novac konačno stigne, s njim morate da postupate pametno jer nikada ne znate koliko će trajati „sušno vreme“ između poslova.

Veliki broj onih koji probaju odustanu na ovim prvim koracima – Shvate da oni nisu za takav posao i da takav posao nije za njih. Od onih koji se ipak upuste u to, za mnoge, karijera freelancer‑a samo je prelazna faza između klasičnog zaposlenja i preduzetništva. Za neke, to je dodatni izvor prihoda pored redovnog posla. Za mali broj odabranih to je životni poziv koji ih čini veoma srećnim.

Ako zaista želite da saznate jeste li među njima i ako vam se ovo što smo dosad pisali više sviđa nego što vas plaši – pokušajte. Šta je najgore što može da se desi? Naučićete nešto novo, upoznati bolje sebe i svoje mogućnosti, a ko zna, možda vam se život iz korena promeniti na bolje.

Ivan Minić

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari: