BIZIT plus

Lenovo i ove godine pomaže Ducati timu da ostvari najbolje rezultate

Još jedna sezona MotoGP-a je pred nama, a Ducati Lenovo tim sprema se da se suoči sa konkurencijom. Na događaju “Šampioni na stazi” Ducati Corse u Madoni di Kampiljo, Italija, Lenovo je predstavio tehnološki portfolio koji će pomoći timu u borbi za titulu u 2024. godini.

PCPress.rs Image

“Radujemo se početku nove sezone MotoGP-a uz Ducati Corse, nastavljajući uspešnu sezonu 2023. koja je pokazala napredak, kako u tehnologiji, tako i na stazi, kulminirajući osvajanjem MotoGP šampionata vozača za drugu uzastopnu godinu od strane Francesca Bagnaia. Bez sumnje, borba će biti teška i radujemo se nastavku saradnje sa timom, koristeći našu inovativnu tehnologiju i usluge kako bismo podigli granicu visokih performansi. Cilj nije samo borba za titulu, već i razvijanje tehničkih inovacija koje su kreirane za stazu, i koje su dostupne svima, na primer, unutar portfolija Ducati-jevih uličnih motocikala”, komentarisao je Luca Rossi, predsednik Lenovo Grupe za inteligentne uređaje.

Kao Tehnološki Partner Ducati Corse od 2018. godine, kompanija Lenovo, u čijem sastavu se nalazi i poznati brend telefona Motorola, pruža timu najsavremeniju tehnologiju za podatke koja ih pretvara u izvore konkretnih informacija koje pomažu timu da unapredi svoje funkcionisanje, vodi kompleksne simulacije i donosi strateške odluke u sekundama.

U tehnološki vođenom svetu MotoGP-a, sposobnost razumevanja podataka i korišćenja istih za strateško donošenje odluka važnija je nego ikada. Tokom svakog vikenda trka, Ducati Corse prikuplja ukupno 100GB podataka sa osam Ducati Desmosedici GP motocikala koji se trkaju na stazi, od kojih svaki ima oko 50 senzora. Sa ciljem daljeg unapređenja analize podataka na stazi, sezona 2024. će doneti uvođenje Lenovo ThinkAgile hiperkonvergentne infrastrukture (HCI) u garažu Ducati Lenovo tima. Moćna i fleksibilna platforma pomoći će timu da brzo analizira ogromne količine podataka, istovremeno podstičući mobilnost i pouzdanost, čak i u teškim uslovima, zahvaljujući Lenovo ThinkSystem SE350 edge serverima.

Pročitajte i:  MWC 2024: Tri stvari koje su zadivile posetioce

Ova AI-optimizovana infrastruktura će pokretati Ducatijeve alate dubokog učenja i mašinskog učenja, koji se koriste za poboljšanje performansi, pouzdanosti i sigurnosti Ducatijevih trkačkih motocikala, kao i za analizu podataka prikupljenih sa senzora na motociklima i stazi, upoređujući ih sa “osećajima” vozača.

Podaci se ne analiziraju samo na stazi: Ducati Corse takođe koristi Ducati Lenovo Remote Garage, koji omogućava inženjerima smeštenim u Borgo Panigale (Bolonja) da u realnom vremenu primaju podatke iz garaže, izvršavaju složene analize i besprekorno sarađuju sa timom na terenu kako bi optimizovali podešavanja motocikala pre nego što se ponovo vrate na stazu. Kako bi dodatno unapredili produktivnost i udaljenu saradnju, soba Ducati Lenovo Remote Garage u sedištu Ducatija je potpuno renovirana uz upotrebu raznolike Lenovo hardverske opreme, uključujući monitore, radne stanice i dodatnu opremu.

Timovi smešteni u Ducatijevom sedištu takođe su odgovorni za simulacije aerodinamike i fluidne dinamike, koje pokreće Lenovo-ova tehnologija visokih performansi računarstva (HPC), zasnovana na Lenovo ThinkSystem SD530, SR630 i SR650 serverima. Lenovo-ova HPC infrastruktura će i dalje igrati ključnu ulogu u inovacijama trkačkih motocikala i poboljšanju performansi na stazi, zahvaljujući ugrađenom ubrzanju veštačke inteligencije za radne opterećenosti na ivici i optimizaciji za bržu analizu podataka. Pored toga, kako bi se suočili sa stalno evoluirajućim potrebama brze sportske discipline, Ducati Corse je potpisao Ugovor o pružaocu cloud rešenja (CSP) sa Lenovoom, što omogućava dodatnu snagu i usluge dostupne na zahtev putem javnog cloud servisa kako bi se brzo prilagodili nepredvidivim vrhunskim vremenima, uz Lenovo kao jedinu tačku kontakta.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

U ovakvom okruženju, koje je od kritičnog značaja za misiju, širok spektar Lenovo radnih stanica, računara, tableta i monitora osnažuju ljude na svakom nivou organizacije, od sedišta do staze, poboljšavajući operacije, saradnju i analizu podataka. Lenovo ThinkPad P1 mobilne radne stanice prate elektronske inženjere tima do startne linije, samo nekoliko minuta pre trke, kada se postavljanje motocikala završava.

Ali Lenovo tehnologija će uskoro krstariti i stazom: od sezone 2024, Ducati Lenovo tim će predstaviti inovativno rešenje za izvođenje terenskih anketa na stazi, uz pomoć Lenovo ThinkStation P360 Ultra radne stanice. Inženjeri Ducati Corse razvili su autonomnog robota za vožnju sa širokim setom inercijalnih i optičkih senzora, koji će putovati duž staze na početku GP vikenda, omogućavajući timu da dobije digitalnu kopiju staze što je bliže moguće stvarnosti. Lenovo-ova, kompaktna radna stanica visokih performansi će omogućiti Ducati Corse-u da prikupi i analizira ukupno 200GB podataka po stazi – omogućavajući Ducati Corse timu da prima do 2.6 miliona podataka svake sekunde (255 MB/s) samo od LiDAR senzora (Light Detection And Ranging).

Pročitajte i:  MSI Claw ipak neće imati VRR ekran 

“Veliko je uzbuđenje zbog početka sezone MotoGP-a 2024. Radujemo se ponovnom testiranju nakon izuzetne godine. Pored nas je ponovo Lenovo, ključni igrač koji je, pored toga što je glavni partner zvaničnog tima, i ključni tehnološki partner s kojim smo postigli značajan napredak i ostvarili važne rezultate na stazi. Ducati i Lenovo dele slične filozofije koje nas podstiču da uvek idemo dalje i konstantno postavljamo nove i ambiciozne ciljeve. Godinama sarađujemo kako bismo pobedili na i van staze, i nastavićemo to da činimo sa istom odlučnošću, zahvaljujući i novim prilikama koje pružaju AR i VR tehnologije. Sve je spremno za pokretanje motora 10. marta u Kataru i ponovno navijanje zajedno sa svim Ducatistima #ForzaDucati!”, izjavio je Claudio Domenicali, CEO Ducati Motor Holding-a.

Inovacija je neprekidno putovanje, i dve organizacije neprestano istražuju, testiraju i implementiraju nove ideje i tehnologije sa ciljem da pobede i na stazi i van nje. Za budućnost, Ducati Corse razmatra mogućnosti koje nude AR i VR tehnologije, kao i Lenovo dodatne usluge kako bi pomogao u postizanju svojih ciljeva održivosti i dobio fleksibilnost potrebnu za suočavanje sa izazovima uvek promenljivog sveta moto sporta.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *