Lenovo Legion 5i – Gejmer u duši

Kategorije gaming i jakih notebook računara odavno su se stopile u jednu, a novi trend je dodatno smanjivanje dimenzija. Već duže vreme mogu se videti modeli iz klase „16 inča” koji nude performanse 17“ modela uz veću kompaktnost i elegantniji dizajn

PCPress.rs Image

Toplota (ni)je bauk

Dizajn kućišta koji je Lenovo iskoristio kod Legion modela uvek se uspešno borio s toplotom. I kod generacije 2022. Lenovo je sačuvao postojeći koncept, uz sitne korekcije. Legion 5i ima velike otvore ispod, pozadi i sa strane kućišta, što treba da obezbedi dobro hlađenje. Ventilator je generalno uvek na broju obrtaja koji se može čuti, što samo još jednom naglašava neophodnost adekvatnog hlađenja sistema. Raspored svih konektora je uvek bio optimalan kod Legion modela, a tako je i sada. Sa zadnje strane, na centralnoj poziciji se nalazi većina konektora, uz poneki priključak sa strane.

Ispod haube je aktuelna generacija Intel procesora, u ovom slučaju Core i5 12500H (Alder Lake). Zapravo, naš je utisak da je i7 previše za notebook ovih dimenzija. Razlozi su dobro poznati, ali o performansama nešto kasnije. Deo kućišta oko ekrana je robusniji nego ranije, što je korisno unapređenje koje se vidi pri prvom otvaranju. Tasteri su pristojno veliki za notebook standarde, hod je nešto veći (1,5 mm), ali za brzo kucanje nije potreban duži period navikavanja. Touchpad je dobar i precizan.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

PCPress.rs Image

Ekran koji koristi Legion 5i je IPS i karakteriše ga blago probijanje pozadinskog osvetljenja po ćoškovima. Kod notebook modela koji poseduju tanki okvir oko ekrana, ovo je relativno standardna pojava. Ujedno, ovo je jedina mana koja se može uputiti na račun ekrana. Sve ostale karakteristike su odlične. Rezolucija je Full HD uz osvežavanje od 165 Hz, što je kombinacija koja pruža odlične performanse. Osvežavanje omogućava fluidan prikaz svih pokreta, dok 1920 x 1080 rezolucija nije previše zahtevna za grafičku kartu. Brzina odziva je takođe u gaming okvirima, što znaci ispod 8 ms (black to black) pa su performanse i po ovom pitanju dobre. Maksimalno osvetljenje je nešto ispod 500 nita, uz kontrast od 1300 : 1, tako da se ovaj notebook može komotno koristiti i napolju.

Grafička karta koja pokreće sve ovo je RTX 3050Ti sa 4 GB GDDR6 memorije, koja se nalazi i u Legion modelu za prošlu godinu. Performanse ovog GPU-a su sasvim dovoljne za 1080p gaming, mada se za dostizanje 165 frejmova moraju smanjiti detalji. Nvidia Gsync je tu da pomogne, pa Legion 5i pruža očekivane gaming performanse u svim uslovima. Za bazičnu ilustraciju, 3Dmark TimeSpy ukupan skor je 6306 (GPU 5839, CPU 11553). Core i5 12500H je moćan CPU, pa uvek ima viška procesorske snage kada su igre u pitanju. Ovo je korisno i sa aspekta temperature, koja je uvek problematična na jakim notebook računarima. Kada sve radi punim gasom, temperatura ispod tastature može da prebaci 40 stepeni, dok donja strana može dostići i 60 stepeni.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

PCPress.rs Image

Impresivan hardver, taze softver

Zadnji poklopac se lako skida ukoliko treba nešto zameniti ili očistiti. Oba memorijska slota su popunjena, sa dva puta po 8 GB DDR5 memorije. SSD je kapaciteta 256 GB, pa je on prvi kandidat za dopunu – ne zbog brzine (2298 i 1726 MB/s sekvencijalni R/W), već zbog kapaciteta. Lepo je što je na raspolaganju drugi M.2 slot, pa se može dodati još jedan veći SSD. Sistem hlađenja je isti kao i na prethodnim Legion modelima, sa dva heatpipe-a i dva ventilatora koji posebno hlade CPU i GPU i imaju direktan izlaz na zadnji deo kućišta. Sistem je i ranije bio optimalan za ovu dimenziju kućišta, a temperature i potrošnja energije direktno zavise od konkretne CPU/GPU konfiguracije (u ovom slučaju, oko 70 i 90 stepeni).

Kod ove Legion 5i varijante, može se računati na oko četiri sata autonomije kada se računar koristi u standardne svrhe. Gaming, kao i druge CPU/GPU intenzivne aplikacije, drastično smanjuju trajanje 80 Wh baterije. Zbog toga je Lenovo opremio Legion 5i velikim 300 W punjačem, koji podržava brzo punjenje, pa je za tridesetak minuta moguće napuniti oko 70 odsto baterije. Najzad, spomenimo i da laptop koristi operativni sistem Windows 11, koji je preinstaliran.

Pročitajte i:  Lenovo i ove godine pomaže Ducati timu da ostvari najbolje rezultate

PCPress.rs Image

Sve u svemu, Lenovo je kreirao veoma interesantan i dopadljiv računar. Poslužiće veoma dobro svima kojima je potreban snažan laptop dobrih performansi, koji je pri tome zadržao relativno tanku i elegantnu notu. Legion 5i je spojio naizgled nespojivo.

Korisna adresa: lenovo.com/rs/sr

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,