Prema StatCounter-u, Microsoft Edge je sada popularniji od Safarija na desktopu

Bilo je to davno, ali nekada je bilo jednostavnije kada ste mogli samo da otvorite Microsoft Internet Explorer ili Apple Safari i da pretražujete veb.

PCPress.rs Image

Google i dalje dominira

Danas se pejzaž drastično promenio, sa mnoštvom opcija veb browsera koji su dostupni korisnicima. Google Chrome je konstantno dominirao, zadržavajući lavovski udeo na globalnom tržištu. Ali, izgleda da je Microsoftov Edge browser tiho dodavao korisnike tokom prošle godine, dovoljno da nadmaši Apple-ov Safari browser.

Prema Statcounter-u, Microsoft Edge je povećao svoj udeo na svetskom tržištu kako bi pretekao Apple-ov Safari browser. Prvi sada ima 10,07%, a drugi 9,61% tržišta. Kao što je ranije pomenuto, prvo mesto drži Google Chrome browser, koji dominira sa udelom na svetskom tržištu od 66,64%. Iako je ovo prilično interesantno, stvari se poprilično menjaju kada se menjaju regioni. Kada se uzmu u obzir samo Sjedinjene Države, Safari dolazi sa 17,09% i Microsoft Edge sa 12,54%. U Evropi vidimo veću konkurenciju, sa Firefox-om koji zauzima drugo mesto sa 12,58%, Microsoft Edge se približava sa 11,75%, a Safari na četvrtom mestu sa 9,34%.

Pročitajte i:  Microsoft Edge dobija AI opciju za prevođenje videa u realnom vremenu

Ove statistike su samo za desktop browsere. Ali globalno, čini se da je Microsoft Edge porastao tokom prošle godine. U martu 2021. browser je imao globalni tržišni udeo od 8,03%, dok je u aprilu 2022. zabeležen rast na 10,07%. Apple-ov Safari browser je u isto vreme zabeležio smanjenje tržišnog udela, sa 10,11% na 9,62%. Može postojati više razloga zašto više korisnika privlači korišćenje Microsoft-ovog Edge browsera. Ali možda najvažniji je prelazak Microsofta na browser zasnovan na Chromium-u. Edge browser zasnovan na Chromium-u je u početku bio opcija, ali je Microsoft kasnije ponudio ažuriranje korisnicima Windows-a, zamenivši svoj stari Edge browser. Microsoft je takođe uradio dosta posla da ne samo poboljša svoje browsere, već i da usput dosledno dodaje nove funkcije.

Izvor: Xda-developers

 

Facebook komentari: