ERP 2024

Lenovo loše poslovao u ovom kvartalu

Slabija potražnja za Lenovo računarima od očekivane.

PCPress.rs Image

Lenovo je u drugom kvartalu zabeležio pad prihoda za 24% od očekivanog. Najveći uticaj na ovaj pad imala je manja globalna potražnja za računarima od očekivanog. Ovo je četvrti uzastopni kvartal pada prodaje Lenovo računara. Prihodi u periodu od aprila do juna pali su na 12,9 milijardi dolara, dok je očekivano 13,84. Ovaj pad je oborio i vrednost akcija.

Tokom pandemije prodaja elektronike je drastično porasla. Međutim, u tom momentu kupljeno je više uređaja nego što je potrebno kako bi se obezbedilo rad na daljinu i u budućim očekivanim scenarijama. Veliki broj kompanija sada ima uređaje u magacinu i nema potrebe za novim kupovinama. Takav odnos na tržištu sada pritiska proizvođače jer je prodaja u drastičnom padu. Na pad kupovine utiče i sve veća kamatna stopa i rastuća inflacija.

Svakako poslednji kvarta pokazuje da dolazi do blage stabilizacije tržišta. Globalna isporuka računara u drugom kvartalu 2023. godine pala je za 12%, dok je u prethodna dva kvartala taj pad bio i više od 30%.

Pročitajte i:  Održan Canon Inspiration Days

Lenovo je zabeležio najveći pad prodaje u Kini, gde je pad bio 29% u odnosu na prošlu godinu. To je posledica ekonomskog stanja Kine, koja nakon pandemije nije uspela da ostvari porast.

Lenovo pokušava da poboljša profitnu mrežu ponudom drugih usluga. Za sada prodaja računara, pametnih telefona i tableta čini skoro 90% prihoda. Lenovo za sada pokušava da ponudi nove usluge kako bi se prilagodio tržištu.

Izvor: reuters.com

Facebook komentari: