ERP 2024

Naučnici prvi put posmatrali „kvantu superhemiju“

Kvanta superhemija je način brže kvantne hemijske reakcije koje mogu da dovedu do novih otkrića.

PCPress.rs Image

Naučnici sa Univerziteta u Čigaku tvrde da su po prvi put primetili i posmatrali pojavu poznatu kao „kvantna superhemija“, koja može da podstakne različite pravce i oblike kvantnog istraživanja.

Kvanta superhemija se ostvaruje kada čestice u istom kvantom stanju. U takvom stanju pokazuju ubrzane hemijske reakcije. Američki istraživači su rekli da je ovaj koncept bio zarobljen u teoriji decenijama, ali da nikada ranije nije bio primećen.

Ako je teorija tačna, to bi moglo da otvori put za stvaranje bržih kvantih hemijskih reakcija. A to može da dovede do velikih promena u razvoju kvantih računara. Da bi testirao ovu teoriju, istraživački tim je spojio čestice na ekstremno niskim temperaturama kako bi ih sve stavio u isto kvantno stanje. U tom stanju kvantne čestice su pokazale neobično ponašanje.

U studiji, atomi cezijuma su ohlađeni do ekstremno hladnih temperatura, a zatim gurnuti u isto kvanto stanje, što je dovelo do toga da ovi atomi formiraju molekule. U “normalnoj” hemiji, atomi se sudaraju i imaju priliku da formiraju novi molekul sa svakim sudarom. U teoriji „superhemije“ atomi u kvantom stanju vrše akcije kolektivno. Odnosno više se hemijska reakcija na tretira kao sudar između nezavisnih čestica već kao kolektivni proces.

Pročitajte i:  Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

Istraživanje je pokazalo da se reakcije dešavaju značajno brže nego u normalnim uslovima, pri čemu se brzina povećava ako je više atoma u sistemu. Primećeno je da se konačni molekuli dele isto molekularno stanje, čime se pruža veća kontrola u pogledu molekula koji se može stvoriti.

Ovo istraživanje je od možda ključnog značaja za budući razvoj kvantog računara. Osim toga, najverovatnije ovakva istraživanja u budućnosti značajno mogu da reformišu trenutnu AI tehnologiju.

Izvor: siliconrepublic.com

Facebook komentari: