Lenovo radi na laptopu sa savitljivim ekranom

Savitljivi telefoni polako postaju uobičajena pojava, ali se o savitljivim laptop računarima do sada nije mnogo čulo. Lenovo već neko vreme razmišlja o ovom konceptu, te su 14. maja objavljeni i prvi rezultati ovog još uvek eksperimentalnog poduhvata, pa je kompanija na svojoj Accelerate konferenciji predstavila prototip prvog savitljivog računara.

PCPress.rs Image

Novi uređaj još uvek nije dobio ime, ali je zamišljen kao deo ThinkPad X1 porodice, a kao zamena za laptop. Prototip je još uvek nekompletan, pa kompanija ima vremena da ga dopuni do 2020. kada je planirano zvanično lansiranje. Tako se još uvek ne zna mnogo o karakteristikama, budući da se projekat čuva u tajnosti kako rivalske kompanije ne bi mogle da kopiraju neke od dolazećih funkcija. Poznato je samo da će sklopivi računar imati 13,3-inčni OLED displej koji se preklapa kao kod Galaxy Fold uređaja. Kada se rasklopi uređaj postaje potpuno ravan, te nema vidljivog mesta preklapanja, a iz kompanije kažu da je tako zbog toga što je uloženo mnogo napora da novi ekran funkcioniše bolje od postojećih modela. Kada se preklopi uređaj podseća na notebook, a zbog veličine i omotača od kože, tako da je prilično udoban za nošenje u jednoj ruci, budući da bi trebalo da teži manje od 900 grama.

Pročitajte i:  Lenovo i ove godine pomaže Ducati timu da ostvari najbolje rezultate

PCPress.rs Image

Uređaj bi trebalo da se pridruži ThinkPad porodici, što je, kako tvrde oni koji su ga testirali, logično jer ga je lako držati u jednoj ruci dok se druga koristi za pisanje kao u običnoj svesci. Pored toga uređaj može da se koristi i kao običan laptop – rasklopljen na stolu, sa ekranom okrenutim ka korisniku. Iako je prototip prilično bazičan, ipak pruža uvid u to kako bi mogla da izgleda budućnost sklopivih računara, a kao najveći problem ističe se to što uređaj nije naročito funkcionalan kao laptop ako se ne doda odgovarajuća tastatura, pa kompanija ima još vremena da novom modelu omogući da bude funkcionalan i samostalno, bez dodatnih elemenata.

PCPress.rs Image

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,