Top50 2023

Sistemi veštačke inteligencije postaju sve bolji u generisanju pisane reči

Čak ni najnapredniji chatbot-ovi nisu u stanju da vode najjednostavnije razgovore, ali AI sistemi postaju sve bolji u generisanju teksta. Jedan od primera je i nova web aplikacija TalkToTransformer.com, koja korisnicima dozvoljava da unesu neki deo teksta na koji AI softver odmah reaguje.

PCPress.rs Image

Tako zainteresovani, na primer, mogu da unesu početak nekog izmišljenog novinskog članka, da bi ga AI sistem nakon toga dovršio, ali i pitanja poput „Šta da radim danas?“ na koje će odmah dobiti odgovor. Tehnologija koja stoji iza TalkToTransformer.com dolazi iz OpenAI, kompanije koja je početkom godine objavila novi AI jezički sistem – GPT-2 – koji je implementiran i u novu web aplikaciju. Model je prilično fleksibilan, i u stanju je da prepozna veliki broj tekstualnih unosa – od novinskih članaka i priča, preko recepata stihova, koda i HTML koda, a može da identifikuje i različite književne junake, poput nekih likova iz franšize Harry Potter.

To ne znači da sistem razume jezik i svet uopšte, već jednostavno prepoznaje tekstualne šablone koji mu omogućavaju da na osnovu onoga što je naučio nastavi neku jezičku celinu, ali ne tako da dobije novo ili dublje značenje. Tako se junaci u pričama koje piše ovaj sistem nasumično pojavljuju, pa tako i nestaju, te nema doslednosti u njihovim potrebama i akcijama.

Pročitajte i:  Nvidia lansira novu jedinicu za prilagođene čipove i cilja na tržište vredno 30 milijardi dolara

PCPress.rs Image

Uprkos nedostacima, GPT-2 AI jezički sistem je prilično impresivan, budući da je samo jedan algoritam u stanju da generiše tekst na osnovu onoga što je naučio iz velikog broja primera, tako da se očekuje da ovakvi sistemi u budućnosti postaju samo napredniji.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,