Leteći taksi stiže na Novi Zeland

Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, spremna je da potpiše ugovor sa kompanijom koju finansira jedan od osnivača Google-a – Larry Page, a koji se odnosi na testiranje autonomnih letećih taksi vozila, a kako bi dobila dozvolu za rad u ovoj zemlji.

PCPress.rs Image

Radi se o kompaniji Kitty Hawk, koja se bavi proizvodnjom autonomnih aviona, te planira da razvije taksi servis na Novom Zelandu u sledećih nekoliko godina. Kompanija već radi na aplikaciji koja podseća na Uber, a preko koje bi korisnici pozivali autonomna taksi vozila. Premijerka je u jednom obraćanju istakla značaj ovog ugovora, koji predstavlja još jedan korak ka cilju da emisija štetnih gasova na Novom Zelandu do 2050. godine dođe do nule.

PCPress.rs Image

Autonomni avion kompanije Kitty Hawk poneo je ime Cora, te ima raspon krila od skoro 11 metara, a funkcioniše zahvaljujući desetinama električnih rotora koji se napajaju preko prilagođenih baterija. Poleće slično kao helikopter, a leti kao avion, te ne koristi fosilna goriva. Može da razvije brzinu od oko 177 kilometara na sat, da preleti razdaljinu od skoro 100 kilometara po jednom punjenju, i ima kapacitet od dva putnika.

Pročitajte i:  Microsoft priprema preduzeća za osmonedeljnu „Extended Stable“ verziju Edge-a

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,