Mac aplikacija za kalendar rudari kriptovalute bez saglasnosti korisnika

Mac App Store, između ostalog, nudi i aplikaciju koja korisnicima daje dodatne funkcije, a za uzvrat traži malo energije za rudarenje kriptovaluta u pozadini.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o aplikaciji za kalendar, a koja je počela da pravi probleme u trenutku kada je mogućnost da se opcija za rudarenje isključi prestala da funkcioniše. Apple još uvek nije uklonio aplikaciju Calendar 2 iz online prodavnice, a uprkos tome što je portal Ars Technica obavestio kompaniju da se rudarenje odvija bez saglasnosti korisnika.

Aplikacija bi trebalo da bude unapređena verzija aplikacije Calendar za macOS, te je Qbix, koji je radio na razvijanju aplikacije, nedavno u izvorni kod dodao i deo koji služi za rudarenje valute Monero. To je učinilo da se Calendar razlikuje od ostalih aplikacija u App Store-u, budući da se jedini bavi rudarenjem, te na taj način naplaćuje usluge od korisnika koji preuzimaju besplatne aplikacije.

PCPress.rs Image

Tako se rudarenje odvija u zamenu za neke premijum opcije, a korisnici su mogli da isključe opciju tako što bi izabrali da, ako požele, za premijum funkcije plaćaju posebno u okviru prodavnice. Analitičari sa portala Ars Technica su ipak nedavno primetili da se rudarenje nastavlja i u slučajevima kada korisnici pokušaju da isključe funkciju, a greška dovodi i do trošenja više energije nego što je prvobitno planirano. Korisnici nisu očekivali ovakvu grešku od neke Apple aplikacije, te bi verovatno ostala neprimećena da se na Twitter-u nije pojavila priča u kojoj jedan od korisnika upozorava na slučaj kada je primetio da neka aplikacija koristi 200% procesorske moći uređaja, te zaključio da se radi o aplikaciji Calendar.

Pročitajte i:  Apple je uložio žalbu na presudu koji je dobio nakon tužbe od strane Epic Games-a

Programi za ovakvo rudarenje radije biraju Monero nego druge kriptovalute, budući da Monero ima „bezazleniji“ hashing algoritam, te se često nude kao zamena za reklame, a kako bi se naplatile usluge od onih korisnika koji ne žele premijum funkcije, te biraju samo ono što je deo besplatnog paketa.

Izvor: The Verge

Pogledajte i: Održavanje sistema video nadzora – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,