BIZIT plus

Letelica koja maše krilima

uas_nano_3view_lgInženjeri iz kompanije Aeronvironment iz Monrovije (Kalifornija) demonstrirali su uspešan let minijaturne letelice sa sopstvenim pogonom, bez klasičnih mehanizama za upravljanje. Letelica nazvana (NAV, nano air vehicle) funkcioniše tako što maše krilima, slično pticama i insektima. Njom se upravlja pomoću klasičnih daljinskih kontrola, i ona može da se podiže i spušta vertikalno, lebdi u mestu ili se pomera levo, desno, napred, nazad ili u stranu – u svakom pogledu, najviše podesća na kolibri.
Inženjeri su objasnili da je ovakav metod upravljanja maksimalno komplikovan, ali odbijaju da iznesu detalje, citirajući ugovor sa Agencijom za odbranu (DARPA), koja je sponzor projekta.
Aktuelni prototip može da leti samo 20 sekundi i ima ograničenu pokretljivost, ali se radi na usavršavanju, kao i na uobličavanju letelice tako da liči na pticu, što bi omogućilo neprimetan nadzor u urbanim sredinama, razne špijunske aktivnosti itd. Takođe, DARPA traži letelicu mse 10 g i raspona krila od 7,5 cm koja bi služila za istraživanje pećina i sličnih nepristupačnih lokacija, a koja bi koristila GPS za navigaciju. Dodatni zahtevi su brzina od 10 m/s i tolerantnost prema vetru brzine 2,5 m/s – iako deluje nemoguće, u Aeronvironment-u smatraju da se to može postići, ali ne tako brzo.

Pročitajte i:  BAE Systems preuzima proizvođača kvadrokoptera 

 

 

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: