Letimo u budućnost

Paul DeLorian je nećak John-a DeLorean-a, dizajnera i kreatora automobila koja su najpoznatija po svojoj ulozi o vremenskoj mašini u filmovima „Povratak u budućnost.“ On je takođe izvršni direktor i glavni dizajner DeLorean Aerospace-a, kompanije koju je osnovao 2012. godine i napravio je pravi leteći auto.

PCPress.rs Image

Ranije generacije DeLorean-a radile su kao graditelji kočija, tako da iako možda ne voli po čemu ga prepoznaju Paul DeLorean je to prihvatio. „Oduvek smo bili u poslu sa vozilima, to nam je u krvi,“rekao je DeLOrean.

Danas on planira da napravi leteće transportno vozilo ili (VTOL) koje ostatak sveta zove leteća kola i kompanije kao što su Uber, Airbus, Darpa, Larry Page i dosta drugih startup-ova imaju sličnu ideju.

Eksperti koji rade na tom polju planiraju da ta kola budu napravljena od lakših materijala, imaju bolje baterije i sofisticiranije kontrole. Interesantan deo će biti kako bezbedno koristiti leteća kola, naročito kada se radi o kontroli leta i sertifikaciji.

DeLorean-ov DR7 letilica ima dva para krila, jedan par napred, drugi pozadi i ispod krila koja su manja. Dva velika propelera, koja su postavljena duž centralne linije, napred i nazad. Letilica je 6 metara dugačka i 5.6 metara široka. Krila samih letećih kola mogu se blago saviti i stati u veliku garažu.

Pročitajte i:  Kako je Uber promenio ekonomiju

Prema rečima DeLorean-a to će biti letilica u punoj veličini koja će moći da stanu dva putnika, električna i imaće domet od 193 km.

Cilj kompanije je da završe prototip u punoj veličini u roku od godinu dana. „Dizajn će rešiti mnoge probleme kao što su problemi transporta i neefikasnosti, narušavanje infrastrukture, zagađenje i gužve na putevima,“kaže Paul DeLorean.

 

Izvor: WIRED

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,