Letnja APC kolekcija

UPS‑ove smo nekada kupovali pred zimu, ali vremena se menjaju, pa su se pred nama našla tri interesantna APC UPS‑a povoljne cene.

APC_BX1400U_01APC_BX700UI_01BX950UI_Front_Left_Hi-ResNaši dugogodišnji čitaoci (pa samim tim i autori) sećaju se restrikcija struje koje su bile (ružan) deo života tokom kasnih jeseni i rane zime. Tada bi se isključivale grupe potrošača na nekoliko sati radi uštede, a neki bi rekli radi izvoza struje. Šta god da je razlog, nije iznad prioriteta očuvanja glasova, te se ta nepopularna mera (kuc, kuc, kuc) ne primenjuje više. A ipak, UPS je i dalje interesantna sprava, pre svega zbog letnjih pojava: vrućine i oluje sa grmljavinom. Svako zna kakvu štetu udar groma može da napravi, a pokazuje se da i vrućine mogu da dovedu do problema u snabdevanju električnom energijom: zbog masovne upotrebe klima uređaja potrošnja struje leti  drastično raste; neke države, recimo Grčka, čak troše osetno više struje leti nego zimi. Ako tome dodamo i otežan rad opreme leti, a pre svega pregrevanje transformatora i probleme slične prirode sa dalekovodima, biće jasnije da uredna isporuka struje nije jednostavna. I to nije samo naš problem – Kalifornija je, primera radi, suočena s nestašicama, pa čak ponekad i restrikcijama.

Čak i kada struje „u zbiru“ ima dovoljno, oluje praćene vetrom i grmljavinom mogu izazavati lokalne probleme sa isporukom, ali i ubacivati opasne smetnje u električnu mrežu, tako da imamo razloga da se zabrinemo za zdravlje osetljive elektronike. I telefonski kablovi su često nadzemni, pa su podložni uticaju električnih atmosferskih pražnjenja (grmljavini). Ako tome dodamo da i neke mreže imaju kablove sa spoljne strane zgrade, eto još razloga za nabavku modela sa opcijom za zaštitu mreže/telefona.

Pročitajte i:  PC Press video: Rešenja za održivi IT, Dušan Ćirić, Schneider Electric

A to su baš stvari koje vam nova gama APC uređaja za neprekidno napajanje pruža. Radi se o modelima BX700UI, BX1400U‑GR i BX950U‑GR. Nekako je logično da broj u imenu predstavlja snagu, tako da su ovo modeli od 700, 1400 i 950 VA respektivno, pri čemu treba znati da volt‑amper nije baš isto što i vat (W), što smo objašnjavali u ranijim člancima. Snage UPS‑ova su zapravo 390, 700 i 480 W. Uzimajući u obzir potrošnju današnjih kompjutera, čak i manjim modelom možete obazbediti više računara, ali vam i najjači model može biti tesan za jaku gejmersku konfiguraciju. Kao vodilja da kažemo da 700UI može lepo poslužiti za ruter i neki manji HTPC, da je za par office mašina verovatno dovoljan 950U‑GR, ali da dobru igračku konfiguraciju sa opasnom grafičkom treba štititi najjačim modelom.

Montaža UPS‑a počinje priključenjem baterija koje se odvojeno transporuju iz bezbednosnih razloga. Nekada je trebalo otvoriti uređaj i spojiti konektore, što je vodilo premeštanju UPS‑a bez isljučenja baterije, jer smo svi lenji da se pomučimo. Sa druge strane, korisnik je lako mogao da priđe bateriji. Sada je upravo obrnuto: lako je fizički povezati (i odvojiti) bateriju od invertora korišćenjem konektora u vrhu zadnje strane, ali se za zamenu baterije treba obratiti servisu… ili barem proizvođač preporučuje da tako uradite.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

Sa zadnje strane su strujni priključci: svi modeli imaju po četiri utičnice, s tim što su na najmanjem „kompjuterske“ utičnice dok su na drugim modelima, sa sufiksom GR, klasični šuko utikači. Tu je i zaštita telefonske linije, kao i USB priključak za komunikaciju sa kompjuterom, preko koga se prate parametri, programira UPS i javlja kompjuteru da se isključi jer neće još dugo moći da ga snabdeva energijom.

Svi UPS‑ovi obezbeđuju AVR, automatsku korekciju napona bez angažovanja baterija, što je lepo jer iz raznih razloga mrežni napon može da odstupi od nominalnog. To se dešava ako je potrošnja u zgradi veća od nekada projektovane, pa se u kritičnim periodima javljaju periodi nižeg napona. Korisnicima čiji su stanovi blizu trafo‑stanice smeta obrnuta pojava, previsok napon – dobro je da UPS štiti i od jednog i od drugog. Obezbeđena je i zaštita od kratkih prenapona ili, kako se to popularno kaže, „loše mreže“ – od toga naročito pate oni čiji komšije posedutu neku čudnu mašinu, pa čak i običan (prastari) usisivač.

Pročitajte i:  Schneider Electric InGrid zgrada dobila Platinum LEED Sertifikat

Glavna funkcija UPS‑a je, naravno, da vas zaštiti od nestanka struje, bilo da je to kratak prekid (par sekundi zbog udara groma), nekoliko minuta bez struje, kada ćete normalno raditi, ili dužih perioda „mraka“, kada ćete imati vremena da uredno iskljujčite računar. A potrebu da „svoju energiju nosite sa sobom“ nećemo ograničavati samo na radnu sobu – prikaz završavam anegdotom sa jedne speleološke akcije u restoranu na obali Dunava. Svi smo imali čeone lampe oko vrata (navika), pa kada je usred jela (somovina) nestalo struje, jednostavno smo uplalili lampe i nastavili sa večerom kao da se ništa nije desilo. Ostali gosti su čekali na sveće…

www.apc.com/sr

Uređaj Snaga VA / W AVR Zaštita telefona Broj / tip utičnica USB Cena [€]
APC BX700UI 700 / 390 4 / comp 114
APC BX1400U-GR 1400 / 700 4 / šuko 228
APC BX950U-GR 950 / 480 4 / šuko 156

dr Boris Stanojević

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,