BIZIT plus

LG Display predstavlja novu generaciju OLED tehnologije

LG Display je predstavio svoju sledeću generaciju OLED tehnologije, nazvanu „OLED EX“. Nova tehnologija „povećava osvetljenost do 30 odsto u poređenju sa konvencionalnim OLED ekranima“, saopštila je kompanija. Time se popravlja najveći nedostatak OLED-a pored mini LED tehnologije, odnosno nedostatak ukupne osvetljenosti.

PCPress.rs Image

 

Više svetlosti i unapređenje dizajna

Kao što LG Display ističe, svaki OLED piksel emituje svetlost nezavisno, što znači da može biti u potpunosti uključen ili isključen. To omogućava televizorima da prikazuju savršene crne boje bez “cvetanja” na LED televizorima. U isto vreme, OLED pikseli ne mogu da dostignu iste nivoe osvetljenosti kao LED.

Trenutni OLED setovi mogu da prikažu vršne nivoe osvetljenosti do oko 500-600 nita, dok mini LED setovi mogu dostići 2.000 nita i više.

Da bi OLED setovi bili svetliji, OLED EX (Evolution/eXperience) koristi jedinjenja deuterijuma kako bi omogućio diodama koje emituju svetlost da emituju jače svetlo.

„Kada se stabilizuju, jedinjenja deuterijuma omogućavaju displeju da emituje svetliju svetlost uz održavanje visoke efikasnosti dugo vremena“, stoji u saopštenju kompanije.

Pročitajte i:  Novi 32-inčni 4K pametni monitor kompanije LG ima ugrađene Netflix i Google Calendar funkcije 

OLED EX takođe omogućava poboljšanu tačnost boja. Očigledno koristi algoritme za predviđanje upotrebe 33 miliona OLED dioda u 8K displeju, tako da „precizno kontroliše unos energije ekrana da bi preciznije izrazio detalje i boje video sadržaja koji se reprodukuje“.

Kompanija je takođe unapredila svoj dizajn, smanjivši debljinu za 30 procenata i veličinu okvira sa 6 na 4 mm na 65-inčnim OLED ekranima.

Kompanija još nije saopštila kada planira da izbaci tehnologiju na tržište. Takođe kompanija je istakla da je prodaja OLED-a porasla za 70 odsto prošle godine uprkos padu od 12 odsto na globalnom TV tržištu.

Sa našom novom OLED EX tehnologijom, cilj nam je da obezbedimo još inovativnija, vrhunska iskustva kupaca kroz evoluciju naše OLED tehnologije, algoritama i dizajna“, rekao je Oh Chang-ho.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: