TrendMicro

LibreOffice 6-alternativa za Microsoft Office

LibreOffice je odličan besplatni paket aplikacija za produktivno korišćenje računara koji predstavlja jednu od glavnih alternativa za Microsoft Office. Tačno sedam godina nakon predstavljanja prve verzije paketa, objavljena je najnovija verzija 6. U slučaju LibreOffice, „prva verzija“ je zapravo nosila oznaku 3.3, usaglašenu sa tada aktuelnom verzijom paketa OpenOffice.org, od koga se LibreOffice odvojio.

PCPress.rs ImagePaket aplikacija koje čine LibreOffice imaju svoje uzore u srodnim aplikacijama iz Microsoft Office paketa. Tako je LibreOffice Write tekst procesor kome je pandan Microsoft Word, Calc služi za rad sa tabelarnim podacima na sličan način kao Excel, dok je Impress namenjen izradi prezentacija i koristi se na sličan način kao PowerPoint. Paket LibreOffice zaokružen je programima Draw za vektorsko crtanje, Math za unos matematičkih formula i Base za rad sa bazama podataka.

Najznačajnija poboljšanja koje je doneo LibreOffice 6 vezana su za unapređenu kompatibilnost fajlova, naročito u slučaju Open Office XML (OOXML) formata koji je razvio Microsoft i koje koriste novije verzije Microsoft Office aplikacija. Tako sada LibreOffice omogućava uključivanje video zapisa i makroa u PPTX prezentacije, kao i ActiveX kontrola, referenci i ubačenih dokumenata u okviru DOCX/DOC fajlova.

Pročitajte i:  Rebrendiranje Microsoft Office-a

LibreOffice sada ima mogućnost snimanja dokumenata u EPUB formatu, podržan je uvoz iz QuarkXPress formata i poboljšana podrška za uvoz raznih popularnih formata dokumenata. Od kozmetičkih izmena, izdvaja se NotebookBar koji je dobio nove varijante paleta sa opcijama u četiri glavne aplikacije paketa. NotebookBar je zvanično i dalje u eksperimentalnoj fazi, ali sve više korisnika uključuje ovu opciju okruženja s obzirom da podseća na Ribbon sistem na koji su mnogi navikli u Microsoft Office aplikacijama.

LibreOffice uključuje podršku za srpski jezik, koju je potrebno izabrati pri instalaciji paketa. Podršku za proveru pravopisa potrebno je uključiti u sekciji Optional Components a zatim „Dictionaries“, gde treba označiti Serbian, što će uključiti rečnik i pravila za razdvajanje reči, za ćiriličnu i latiničnu varijantu jezika. U sekciji Additional user interface languages mogu se izabrati opcije Serbian (Cyrilic) i Serbian (Latin), čime će u instalaciju LibreOffice‑a biti ukjučena podrška za korisničko okruženje na našem jeziku.

LibreOffice se razvija kao projekat otvorenog koda i potpuno je besplatan. Paket aplikacija je dostupan za standardne sistemske platforme Windows, Linux i macOS, a postoje i nezavisno prilagođene verzije za neke Unix platforme. U najavi je i nova verzija browser‑a za Android uređaja, čije se objavljivanje očekuje u prvom kvartalu ove godine. Adresa projekta LibreOffice je libreoffice.org.

Pročitajte i:  Rebrendiranje Microsoft Office-a

(Objavljeno u PC#252)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,