Nikad dosta memorije

Svaka nova generacija pametnih telefona, kamera i foto-aparata bez izuzetka pravi iskorake u kvalitetu video-snimaka i fotografija. Bilo da se radi o većoj rezoluciji, boljoj stabilizaciji, više frejmova ili nečem petom, zajednički imenilac je konstantan rast veličine fajlova koji su rezultat škljocanja nekim od pomenutih uređaja

PCPress.rs Image

Bez obzira na to koliko prostora na uređaju imate, posle određenog vremena ćete morati da razmišljate o pretplati na neki cloud servis i/ili kupovini dodatne/veće memorijske kartice. Jedan od najpopularnijih proizvođača na našim prostorima svakako je Kingston, a njihova nova ponuda SD i microSD kartica obuhvata šest modela, od kojih je jedan osnovni, bazičnih performansi, jedan namenjen industrijskim primenama i jedan takozvani mobility kit sa adapterom sa microSD na SD i za USB.

PCPress.rs Image

Ostala tri modela pripadaju novoj porodici Canvas, podeljenoj na serije Select, Go! i React, pre svega prema brzini, odnosno nameni. React je najbrža, s garantovanim brzinama koje neće pasti ispod 100/80 MB/s za čitanje/upis, sledi serija Go! sa 90/45 MB/s i Select sa 80/10 MB/s. U praksi su rezultati uglavnom mnogo bolji od deklarisanih, a mi smo kroz test bateriju „provukli” početni model porodice CanvasSelect microSD od prostranih 128 GB.

PCPress.rs Image

I nakon prvog testa potvrdili smo nepisano pravilo, pa su, kada je reč o sekvencijalnom upisu podataka, testovi pokazali konstantnih 70 MB/s, što je veoma blizu upisa najjačeg modela React. Čitanje se obavljalo koji megabajt preko deklarisanih 80 MB/s, a u testovima koji su obuhvatali različite tipove i veličine fajlova možete da računate da brzine upisa nikada neće pasti ispod 40 MB/s, što je četiri puta više od onoga što proizvođač garantuje.

PCPress.rs Image

Iako se serija Canvas Select deklariše kao skladišni prostor za HD video-materijal, Go! za 1080p i ne previše zahtevni 4K, a React za 4K i DSLR aparate, slobodno možemo reći da ćete teško naići na 4K video s kojim će ova microSD kartica zaštucati.

PCPress.rs Image

 

Kingston Canvas Select
Oznaka modela SDCS/128GBSP
Format microSD
Kapacitet 128 GB
Klasa 10 UHS-I
Garancija doživotna
Cena 9500 dinara

www.kingston.com

(Objavljeno u PC#253)

Facebook komentari:
PC Press Studio