BIZIT plus

Lightyear 0 solarni automobil ulazi u serijsku proizvodnju

EV startup Lightyear je još 2019. godine predstavio prvi solarno napajani električni automobil Lightyear 0, a sada je najavio da će do kraja godine on ući u serijsku proizvodnju. Ovaj automobil je EV hibrid, koji može da se napaja putem standardnih električnih punjača, ali i preko solarnih panela postavljenih na krovu, haubi i gepeku. Time se ostvaruje njegovo automatsko punjenje kad god je izložen na suncu, bez obzira da li je parkiran ili u vožnji.

lightyear

Solarno punjenje omogućava dnevnu autonomiju do 60 km (pod uslovom da je u pitanju sunčan dan), dok se puna autonomija, koja je veća od 500 km, postiže putem konvencionalnog punjenja baterija. Kompanija tvrdi da na godišnjem nivou, u zavisnosti od lokacije, Lightyear 0 može da obezbedi između 5.000 i 10.000 km vožnje solarnim punjenjem.

Ipak, postoji jedna začkoljica. Ako mislite da će vlasnici ovog automobila uštedeti dosta novca, to u praksi ipak neće biti tako. Naime, njegova cena će biti 250.000 evra, što znači da će biti potrebno da se pređe ogromna kilometraža kako bi se njegova kupovina isplatila. Takođe, planirano je da se proizvede samo 946 Lightyear 0 vozila.

Pročitajte i:  BYD protiv motora sa unutrašnjim sagorevanjem 

Međutim, Lightyear je nedavno predstavio još jedan prototip na solarni pogon, model koji će biti mnogo cenovno prihvatljiviji i verovatno će se proizvoditi u mnogo većoj seriji. Ovaj automobil će u serijsku proizvodnju ući tokom 2025. godine, a koštaće oko 30.000 evra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: