BIZIT plus

Linux bi mogao biti na 3% svih desktopa. Šta se desilo sa Windows-om?

Prema merenju jedne kompanije, Linux je dostigao 3,07 procenata tržišnog udela u globalnim operativnim sistemima za desktop računare u junu 2023.

PCPress.rs Image

Linux dobija (ili gubi), Windows pada, MacOS skače

To je primetno prvo za operativni sistem star više od 30 godina, iako ga drugi brojevi u Statcounter-ovoj tabeli otvaraju za. više tumačenja. Kako Statcounter objašnjava, njegovi brojevi potiču od koda za praćenje instaliranog na više od 1,5 miliona veb lokacija širom sveta, koji beleži otprilike 5 milijardi pregleda stranica mesečno. Statcounter kaže da ne objedinjuje, odmerava ili na drugi način prilagođava svoje podatke osim ispravljanja za botove i Google Chrome-ovog prirenderovanja. Laptopi su uključeni u „desktop“ jer ne postoji jednostavan način da ih razdvojite. I podležu reviziji do 45 dana nakon objavljivanja.

Pre pet godina, Linux je činio 1,69 odsto Statcounter-ovih junskih brojeva. U godini između juna 2022. i 2023. godine, Linux je nestalno rastao sa 2,42 na 3,07 odsto, skočivši preko 3 procenta prvi put između maja i juna. Ako smatrate da je Chrome OS Linux sistem, možete dodati tih 4,13 posto i doći do 7,2 posto.

Pročitajte i:  Notepad konačno dobija dugo željene funkcije

Međutim, gledajući druge brojeve i lokacije iz godine koja je prethodila junu 2023., mnogo toga se dešava. Windows je opao sa 76,33 procenta na 68,23 procenta godinu dana kasnije, oporavljajući se malo od teškog pada zime/proleća koji ga je smanjio na 62,06 procenata. Da li je neki faktor obustavljanje prodaje kompanije Microsoft u Rusiji od marta 2022. Šta bi drugo objasnilo pad od više od 14 odsto u jednoj godini?

To nešto drugo može biti „Nepoznato“, što se postepeno povećava, a zatim skoči i ostaje na 13 procenata, baš kao što Windows vidi svoj pad. Tom’s Hardvare sugeriše da je „Nepoznato“ verovatno „veoma nove ili veoma stare verzije popularnih OS-a“. Linux ne dobija na istoj neobičnoj krivulji, već postepeno.

Takođe je postepeno, ali samouvereno, rastao MacOS, za koji Statcounter vidi rast sa 14,64 odsto u junu 2022. na 21,32 odsto godinu dana kasnije. Brojke za Windows i Mac u junu 2022. čine 89,5 odsto desktop računara, ostavljajući ostatak Chrome-u, Linux-u i nedoslednom „Nepoznatom” da se takmiče za mnogo niže treće mesto na podijumu.

Pročitajte i:  Copilot se uvodi na više uređaja sa Windows 10 i 11 operativnim sistemom 

Ako pređete na prikaz samo za SAD, Linux nije dostigao 3 procenta, a zapravo je izgubio mali udeo, sa 2,14 procenata na 1,96 procenata. MacOS ovde konzistentnije dobija, sa 24 na 34 odsto, a Windows je pao otprilike isto toliko, ali sa nižeg nivoa, na 55 odsto. „Nepoznato“ je bilo manje divlje samo za SAD, ali je ipak u proleće poletelo naviše, naizgled oduzimajući Microsoft i Linux.

Zamolili smo GPT-4 da prikaže kada će, pod pretpostavkom sličnog obrasca rasta od 1991. do 2023. godine, Linux dostići 100 odsto udela na tržištu desktop računara. GPT-4 nam je rekao da bi, pod pretpostavkom linearnog rasta, „što je značajno pojednostavljenje i nije verovatno tačno za stvarni svet“, moglo da se vidi da bi postojeća stopa rasta od 0,096 procenata godišnje u proseku dostigla 100 procenata u 3033. godini.

Vredi napomenuti da su dva druga upita rezultirala odgovorima „januar 2121.“ i „2002.“. 

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,