Lockheed Martin šalje ljude na Mesec do 2024.

Kako bi pomogao agenciji NASA da ljudsku posadu pošalje ka Mesecu do 2024. godine Lockheed Martin je dizajnirao novu letelicu koja će moći da se spušta, te da poleće sa površine Meseca.

PCPress.rs Image

Lunar lander se sastoji iz dva dela, od kojih jedan omogućava sletanje, a drugi poletanje, budući da se planira da ljudsku posadu transportuje do i sa svemirske stanice Gateway koju NASA planira da izgradi na Mesecu. Nova letelica se razlikuje od koncepta koji je Lockheed Martin predstavio 2018. godine, a koji je bio teži, ali i sigurniji. Kompanija se ipak okrenula modelu koji je lakši za konstruisanje, a zbog agresivnog roka za isporuku. Prednost novog modela je u tome što ga kompanija neće konstruisati od nule, budući da će iskoristiti delove koji su planirani za letelicu Orion na kojoj eksperti iz kompanije rade već čitavu deceniju.

NASA planira da u orbitu Meseca prvo pošalje manju verziju Gateway stanice, a koja će se sastojati od modula za proizvodnju energije, te dela za radi i život članova posade, i hodnika koji će povezivati ove delove. Upravo će na hodnik biti povezana i mesta na koja će moći da sleću Lockheed Martin letelice – starija Orion verzija, te novi i lakši model. Stanica bi u Mesečevoj orbiti trebalo da se nađe nešto pre 2024. godine, da bi letelice krenule čim se završi sa neophodnim radovima.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

PCPress.rs Image

Nakon što se završi postavljanje manje stanice, NASA planira sledeću fazu čiji je osnovni cilj održivost na samom Mesecu, te izgradnja veće stanice. To će podrazumevati stabilnije i trajnije letelice koje će moći više puta da se spuštaju, te da poleću sa površine satelita, i tako obezbede stabilnost misija i same stanice.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,