Windows XP: I poslednja verzija konačno ostala bez podrške

Mnogi tvrde da je Windows XP bio jedna od najomiljenijih Windows verzija, te se i danas nalazi na nekim računarima. Podrška za ovu verziju operativnog sistema ipak je dočekala svoj kraj sa krajem produžene podrške za poslednju Windows XP varijantu.

PCPress.rs Image

Poslednja varijanta koja se zasnivala na XP prethodniku bio je Windows Embedded POSReady 2009, ali se ne radi o onoj verziji koje se korisnici sećaju, a koja je prethodila Vista-i, Windows-u 7, Windows-u 8/8.1, i poslednjem Windows-u 10. Uprkos tome što se poslednja varijanta razlikovala od XP originala, zasnivala se na Windows XP kernelu, te je produžena podrška za ovu varijantu potrajala sve do 9. aprila 2019.

Tako je Windows XP potrajao 17 godina, sedam meseci i 16 dana, što ga za sada čini najtrajnijom verzijom Windows operativnog sistema. Pretpostavlja se da će Windows 10 jednog dana prevazići taj rekord, a najviše zbog toga što se oslanja na češća ažuriranja, umeto na monumentalne update-ove koji se objavljuju na godinu ili više dana.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

PCPress.rs Image

Podrška za Windows XP Home i Professional završila se još u aprilu 2014, ali ovi i dalje žive u okviru nekih računara, budući da se prema istraživanjima Windows XP nalazi na 1,74% od ukupnog broja računara. Tako se pretpostavlja da će i poslednja varijanta poživeti još neko vreme, ali je ovo ipak kraj, budući da bez produžene podrške to neće biti još dugo.

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,