BIZIT plus

Los Angeles nudi karton vakcinacije na iPhone-u

Oni koji se vakcinišu u Los Anđelesu će moći da čuvaju dokaz o imunizaciji na digitalnim novčanicima u svojim iPhone telefonima. Izveštaj će biti čuvan u Apple Wallet-u, obično korišćen za platne kartice, avionske karte ili čak i karte za događaje. Zvaničnici navode da će isprva biti korišćen da podseti ljude da je potrebno da uzmu i drugu dozu vakcine. Međutim, može biti korišćen i kao dokaz o vakcinaciji od Covid-19 u žarištu Los Anđelesa. 

PCPress.rs Image

Bloomberg je prvi izvestio o partnerstvu oblasti Los Anđelesa i softverske kompanije Healthvana. Digitalna kartica mogla bi da bude korišćena kako se dokazalo “avio-kompanijama, školama ili bilo kome ko traži dokaz da je korisnik primio vakcinu”, rekao je jedan od direktora u kampaniji. Oblast Los Anđelesa je najnaseljenija u Americi, a ima visok stepen smrtnosti od infekcije Covid-om 19, sa skroro 13.000 novih slučajeva dnevno i više od 200 smrtnih, što u ukupnom broju čini malo manje od 10.000 umrlih u toj oblasti od virusa.

Zdravstveni zvaničnici iz Los Anđelesa saopštili su da su građani bili voljni da budu sigurni da ne propuste svoju drugu dozu – s obzirom da je papirni dokument koji je dat pacijentima lako izgubiti. “Mi jednostavno nemamo kapacitet da uradimo stotine zdravstvenih zahteva kako bi našli da li je to prva ili druga doza kod ljudi”, navode.

Kompanija Healthvana koja je napravila taj dogovor sa Los Anđelesom ima već reputaciju u rukovanju osetljivim podacima pacijenata, s obzirom da su milionima korisnika iz SAD proteklih godina radili rezultate testiranja na virus HIV. Ipak, kod nekih ideja o “vakcina pasošu” stvara otpor, jer se plaše da bi u budućnosti ljudima mogao da se onemogući ulazak na razna mesta iako ne žele da podele svoje privatne zdravstvene informacije. Smatrajući to povredom privatnosti čoveka, ministar zdravlja Velike Britanije sugeriše da bi ipak sličan sistem mogao da bude korišćen u narednim godinama.

Izvor: BBC News

Facebook komentari: