Izgradnja Web 3.0 – Internet u čvoru?

Blockchain i bitcoin ukazuju na budućnost i ukazuju na svet u kojem sadržaj postoji zauvek, na svakom čvoru koji je povezan s njim.

PCPress.rs Image

Svakim danom približavamo se Webu 3.0, Internetu kojem možemo verovati

Evropska unija se (EU) priprema za još jedan izazov za Big Tech. Prema Digital Services Act  koju je predložio blok, kompanije koje poseduju ogroman broj podataka na Internetu, platforme poput Amazona i Google-a, bile bi prinuđene da prikupljene podatke učine dostupnim manjim rivalima.

Upadljiva je koordinisana akcija regulatora, od Irske do Sjedinjenih Država, u vidu podrške antitrustovskoj akciji čiji je cilj da internet postane pravednije mesto. Danas Web 2.0, model koji određuje kako lociramo sve podatke preko Interneta, polako pokazuje sve svoje mane. Još je problematičnija činjenica da svakodnevno gubimo dragocene podatke. U postojećem stanju, samo 7% podataka koji se generišu zapravo se čuva. A taj odnos se vremenom smanjuje – predviđa se da će se smanjiti na 5% u narednih pet godina. Ipak, trenutna infrastruktura za skladištenje podataka u cloudu pokazala se nedovoljno dobrom, jer se podaci koje proizvodimo povećavaju za preko 30% godišnje. Vizija Web 3.0-a je da učini sve aplikacije, podatke i slučajeve korišćenja interneta potpuno proverivim. Dodavanje mogućnosti verifikacije znači da od centralizovanog posrednika, poput banke ili velike tehnološke kompanije, koja kaže da kontroliše vaš novac ili vaše podatke, može da se zatraži da napravi rezervnu kopiju tog zahteva i dokaže da su radnje koje oni preduzimaju sa tim podacima tačne.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Web 3.0 je dizajniran da uvede poverenje ili proverljivost na mrežu. Na 50. godišnjicu Interneta, Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Web-a, izrazio je zabrinutost za budućnost Interneta. Pokrenuo je pitanja sve veće centralizacije, disbalansa moći suprotno originalnim principima dizajna Interneta, koji je želeo da postigne cilj decentralizacije informacija, što je upravo  jedno je od osnovnih načela iza Web 3.0-a. Iza blockchain tehnologije za nadogradnju Weba, decentralizovani Web (dWeb) biće temelj sledeće generacije internet – Web 3.0. Ovaj kolektivni san o budućem Internetu, gde sadržaj postoji zauvek, a greška 404 je daleka uspomena, mogao bi da postane stvarnost ako se podaci interneta uspešno decentrališu daleko od oligopola Big Tech-a.

To je, u velikoj meri, upravo ono što EU regulacija nastoji da postigne: poštenu raspodelu svetskog znanja i udaljavanje kontrole od pregršt korporacija gladnih novca, čiji korporativni interesi nemaju prioritet u obezbeđivanju širenja činjeničnih informacija ili očuvanju istorije čovečanstva. na mreži.

Sa Webom 3.0, pod decentralizovanim sistemom, nije na originalnom izdavaču da plati da blog ostane u javnom domenu, već da omogući svima koji imaju interesa za te informacije da ih sačuvaju.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Ovaj model distribucije omogućava svima koji su zainteresovani da plate za očuvanje određenih informacija, bilo kojem storage provideru koji želi da mu se plati, da sačuva navedene informacije

Da se ​​to stavi u kontekst društvenih medija, video snimci svetskih događaja ne bi bili izgubljeni ili manipulisani, a sećanja na čovečanstvo bi opstala. Postoje hiljade projekata, inspirisanih decentralizovanim pokretom i uznemirenih krhkošću Interneta koji danas koristimo, koji neumorno rade na stvaranju rešenja za obnovu interneta. Kako dolazimo do kraja 2020. godine, znakovi promena ne nedostaju. Svakim danom približavamo se Webu 3.0, Internetu kojem možemo verovati.

Izvor: Coindesk

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,