BIZIT plus

Loš start iPhone-a 8 utiče na vrednost deonica kompanije Apple

Pretpostavljalo se da će se pokazati da je odluka kompanije Apple da ove godine lansira dva nova iPhone-a rizična, te se, samo nekoliko nedelja od kada je iPhone 8 izašao na tržište, pokazalo da su takve pretpostavke bile tačne. Kompanija je tako smanjila porudžbine koje su ranije poslate partnerskim kompanijama za proizvodnju iPhone-a 8 za čak 50%, navodi Reuters.

PCPress.rs Image

Ovi podaci bi mogli da govore o tome da će broj uređaja koji budu isporučivani na mesečnom nivou iznositi između pet i šest miliona u novembru i decembru, a mnogo ispod procenjenog broja narudžbina za drugi novi uređaj – iPhone X, koji iznosi oko 50 miliona jedinica. Iako mediji nisu naznačili izvore iz kojih je informacija došla, vrednost deonica kompanije Apple pala je za 2,3% pošto je vest objavljena.

Nema preciznih podataka o količini prodatih iPhone 8 modela, budući da se iz Apple-a nisu oglasili, ali su spoljni izvori pružili dokaze o tome da model nije dobro primljen od strane korisnika. Pad na tržištu se dogodio i zbog podatka da se čak i prethodni model – iPhone 7 bolje prodaje od osmice, budući da potrošači nisu spremni da odvoje dodatnih 150 dolara za uređaj koji ne donosi impresivne promene u odnosu na stariji model. Važno je da se naglasi da ove informacije nisu potkrepljene zvaničnim podacima o prodaji, ali se ipak koriste kao dokaz koji ide u prilog predviđanjima o neuspehu iPhone-a 8.

Pročitajte i:  Apple još uvek rezervisan prema Kini

PCPress.rs Image

Apple je i pre lansirao po dva iPhone modela odjednom, pa je tako u isto vreme pustio u prodaju modele 5S i 5C 2013. godine, što je i tada proizvelo slične rezultate. Okolnosti lansiranja od pre nekoliko godina su ipak bile drugačije, budući da je tom prilikom jasno naznačeno da je 5C inferiornija verzija modela 5S, dok odnos novog modela 8, te modela X, nije tako precizan.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: