Prve plutajuće vetrene turbine počele sa proizvodnjom

Hywind je probni program u okviru kojeg će pet vetrenih turbina od 6 MW proizvoditi energiju plutajući 25 kilometra od mesta Peterhead na obali Škotske. Energija koju budu proizvele moći će da zadovolji potrebe oko 20.000 domaćinstava, a ako se program pokaže kao uspešan, na vodi bi moglo da se nađe još ovakvih jedinica za proizvodnju obnovljive energije.

PCPress.rs Image

Svaka od pet postavljenih turbina uzdiže se 253 metra iznad površine vode, sa rotorom od 154 metra u prečniku, te teži 11.500 tona. Očekuje se da će ova vrsta tehnologije da pomeri granice u proizvodnji obnovljive energije, a turbine mogu da se postave još dalje od obale, u dubljim vodama.

Projekat je pokrenula norveška naftna kompanija Statoil, a proces organizacije i izgradnje turbina potrajao je 15 godina, te koštao 250 miliona dolara. Kompanija planira da na ovaj način smanji troškove potrošnje energije na 40 do 60 evra po MWh do 2030. godine. Budući da se 80% izvora energije vetra koja može da se proizvede iznad dubokih voda (+ 60 metara), gde tradicionalne turbine koje se fiksiraju za dno nije moguće instalirati, očekuje se da plutajuće stanice odigraju važnu ulogu u korišćenju ovih resursa.

Pročitajte i:  Detekcija leda pomoću mikrotalasnih senzora 

Izvor: OE Digital

Facebook komentari: