Loše prognoze za gledanje u zvezde

Astronomi provode mnogo vremena u posmatranju noćnog neba. Dok tragaju za udaljenim svetovima postaje im jasno i šta se to tačne dešava na našoj planeti, a zaključci ne idu u prilog optimističnoj budućnosti.

PCPress.rs Image

Globalno zagrevanje, sve češći požari i sve veće zagađenje negativno utiču na posmatranje zvezda, pa je sve više onih koji brinu da bi stanje na Zemlji uskoro moglo u potpunosti da izmeni posmatranje kosmosa. Problem postaje najočigledniji u Čileu, koji mnogi nazivaju prestonicom posmatranja kosmosa, budući da pustinja stvara uslove koji su pogodni za čisto nebo. To se polako menja, te su astronomi iz opservatorije Paranal već detektovali porast prosečne temperature za 1,5 stepeni Celzijusove skale. Temperatura postepeno raste u proteklih 40 godina, što stvara problem i kada su u pitanju teleskopi koji se sve teže hlade, što dovodi do kvarova.

PCPress.rs Image

Pretpostavlja se da će se u naredne dve decenije uslovi i dalje menjati, i to na gore, ukoliko čovečanstvo ne bude preduzelo strože mere za sprečavanje zagađenja i drugih incidenata u čijem je središtu čovečanstvo. Izgleda da SpaceX sateliti nisu jedini koji ugrožavaju vezu sa zvezdama – Zemlja ima daleko ozbiljnije probleme.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

Izvor: Inverse

Facebook komentari: