BIZIT plus

„Loši botovi“ čine ogromnu količinu celokupnog internet saobraćaja

Loši botovi sada čine otprilike dve petine celokupnog internet saobraćaja, tvrdi novi izveštaj sa Barracude.

PCPress.rs Image

Botovi ciljaju aplikacije za e-trgovinu i portale za prijavljivanje

Analizirajući obrasce prometa tokom prvih šest meseci godine, kompanija je otkrila da su loši botovi obično osnovni web skrejperi i skripte za napad, ali postoje i napredni uporni botovi. Takve napredne jedinice pokušavaju da izbegnu standardnu odbranu i pokušavaju da ostanu neprimetni dok izvode razne zlonamerne aktivnosti. Možda nije iznenađujuće što od svih data centara, dva najveća centra – Amazon Web Services i Azure, čine najveći deo prometa botova. Barracuda veruje da su data centri popularan izbor među kriminalcima, jer je lako postaviti besplatan nalog kod bilo kog provajdera, a zatim ga koristiti za postavljanje loših botova.

Oni obično ciljaju aplikacije za e-trgovinu i portale za prijavljivanje. Od celog prometa loših botova, više od dve trećine (67%) se dešava u SAD-u i potiče iz javnih centara podataka.

Izveštaj je otkrio da Evropa doprinosi 22% ukupnog prometa loših botova, a za razliku od SAD-a, većina toga ne dolazi iz data centara, već pre iz hosting usluga i rezidencijalnih IP adresa. Saobraćaj loših botova koji dolazi iz Azije, čini 7,5% ukupnog prometa. U većini slučajeva loši botovi prate standardni radni dan i odmaraju se vikendom. Iako su neki botovi, poput alata za indeksiranje browsera, dobri, istraživanje pokazuje da je više od 60% botova posvećeno obavljanju zlonamernih aktivnosti na visokom nivou.

Izvor: Techradar

Facebook komentari: