Lov na blago: Naučni zadaci za najmlađe istraživače

Lov na blago, jedna od najpopularnijih beogradskih aktivnosti Evropske noći istraživača, ove godine biće održan u izmenjenim okolnostima, a prvi tragovi i naučni zadaci za mališane pristizaće već od utorka, 17. novembra.

PCPress.rs Image

Evropska noć istraživača u virtuelnom svetu

Jurišanje gradom uz mapu sa lokacijama, izvođenje eksperimenata i usvajanje novih znanja iz fizike, hemije ili biologije, uz mnogo zabave i akcije – tako je izgledao naučni Lov na blago tokom prethodnih godina.

S obzirom na to da će, u skladu sa trenutnom situacijom i važećim merama, Evropska noć istraživača ove godine biti održana u virtuelnom svetu, organizatori manifestacije odlučili su da Lov na blago organizuju na nešto drugačiji način.

PCPress.rs Image

Tokom sedam dana, počev od 17. novembra, na sajtu www.nocistrazivaca.rs i društvenim mrežama fejsbuk i instagram biće objavljivan po jedan naučni zadatak. Kao krajnji rezultat svih uputstava mališani treba da dobiju pravi kristal, koji bi trebalo fotografisati i poslati na adresu lovnablago2020@gmail.com. Uz foto materijale potrebno je navesti ime i prezime kontakt osobe, adresu stanovanja i broj telefona.

Da bi se pripremili za Lov na blago i spremno dočekali prve zadatke, roditelji i mališani već sada mogu da nabave neophodan materijal. Za pravljenje kristala potrebno je pripremiti: plavi kamen (prah, ne rastvor), voda (poželjna je demineralizovana voda, poput one koja se koristi za peglu), posuda za kristalizaciju (npr. čaša, šolja, činija), posuda za zagrevanje rastvora (metalno lonče, džezva), konac (najlon ili za šivenje), držač za kristal (olovka).

PCPress.rs Image

Sva deca koja izvedu uspešno zadatke i pošalju fotografije svojih radova dobiće diplome mladih istraživača, a sto pedeset najlepših i najzanimljivijih kristala biće posebno nagrađeno.

Spisak nagrađenih biće objavljen u četvrtak, 26. novembra na zvaničnom sajtu www.nocistrazivaca.rs, uz raspored za dodelu nagrada koja će biti organizovana u petak 27. novembra, u okviru Evropske noći istraživača. Preuzimanje nagrada je lično.

PCPress.rs Image

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Manifestacija se u Srbiji realizuje kroz tri projekta, a Lov na blago organizuje se u okviru projekta SCIMFONICOM 2020 (Science in Motion for Friday Night Commotion). Ovim projektom koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner na projektu je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,