Luksemburg uvodi časove kodiranja u svim svojim školama

Časovi kodiranja postaće deo nastavnog programa u Luksemburgu od početka sledeće školske godine, rekao je ministar obrazovanja Claude Meisch.

Istakao je da će svi učenici, u jednoj od najmanjih ali najbogatijih zemalja u Evropi, na taj način vrlo rano naučiti kako da kodiraju, a imaće i časove o računarskom razmišljanju. Računarsko razmišljanje je proces koji generalizuje rešenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi podstiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promenljivih, koje zahtevaju da koriste razlaganje, reprezentaciju podataka, uopštavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računarskom razmišljanju.

Meisch je takođe rekao da su digitalne veštine “dve noge s kojima će mladi morati da nauče da hodaju” u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim zemljama u svetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. godine kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda.

Izvor: N1

Facebook komentari:

SBB

PC Press 10GbE
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.