Računari i Galaksija

Madagaskar: Prva škola od 3D štampanih zidova

Nevladina organizacija Thinking Huts se već neko vreme fokusira na tehnologiju 3D štampe, a nedavno se udružila sa arhitektonskom firmom Mortazavi kako bi zajedničkim snagama „štampali škole“ na Madagaskaru.

PCPress.rs Image

U procesu se koristi tehnologija koju je razvila kompanija Hyperion Robotics, te se zidovi od kojih se grade škole štampaju preko 3D štampača. Organizatori projekta tvrde da je za gradnju jedne škole potrebno manje od nedelju dana, a prva 3D štampana škola je već u pripremi. Pojedinačne prostorije liče na ćelije pčelinjeg saća, a spajanjem se pravi veća konstrukcija. Za delove koji se ne štampaju koriste se lokalni materijali, a projekat omogućava da se lako dograde dodatne prostorije ukoliko bude potrebno.

Projekat je jednostavan, što omogućava da se nacrti iskoriste za gradnju dodatnih škola i drugih ustanova u budućnosti. Na ovaj način se povećava pristup obrazovanju u zemljama trećeg sveta, a Madagaskar je svojevrsni pilot program, pa će 3D štampane građevine stići u još šest zemalja ukoliko sve bude teklo po planu.

Pročitajte i:  Na raskrsnici: X86 ili ARM

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,