Top50 Glas publike

MagicScroll – telefon (ili tablet) spakovan u cilindar

Istraživači Human Media Lab-a sa Quinn’s univerziteta napravili su prototip uređaja sa ekranom osetljivim na dodir, koji nije ni tablet ni telefon, a istovremeno je i jedno i drugo (i još više od toga). Uređaj nazvan MagicScroll, inspirisan je starim načinom uvijanja papirusa, što znači da se ekran uvija u cilindar. Kao osnova upotrebljen je fleksibilni ekran osetljiv na dodir dijagonale 7,5 inča.

PCPress.rs Image

Kućište, koje je napravljeno na 3D štampaču, obezbeđuje putem fizičkog točkića postavljenog na obodu uređaja, skrolovanje ekrana kada je uvijen. MagicScroll sistem obezbeđuje neograničeno skrolovanje, što je posebno zgodno kada je potrebno pronaći neki podatak u dugačkoj listi. Kada je potrebno da se prikaže više informacija, korisnik može da razvije ekran, koji ima 2K rezoluciju.

Ovakav dizajn uređaja (kada je ekran obmotan oko njega), prema rečima istraživača je ergonomski mnogo bolji za upotrebu uređaja tokom telefonskih poziva, jer ga je mnogo lakše držati nego „pljosnate“ standardne telefone. Ergonomija je prednost i u odnosu na tablet računare, jer je MagicScroll mnogo lakše držati i koristiti, a kada nije potreban, dovoljno ga je urolati i staviti u (malo veći) džep. Prototip ovog uređaja poseduje i kameru, ali ne za fotografisanje, već za kontrolisanje putem pokreta ruku.

PCPress.rs Image

Cilj istraživača sa ovog univerziteta je da naprave touchscreen uređaj koji staje u cilindar debljine olovke, a MagicScroll je tek prvi korak ka tome. Prvo javno predstavljanje ovog prototipa biće na MobileHCI (Mobile Human-Computer Interaction) konferenciji koja će se održava od 3. do 6. septembra u Barseloni.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,