Magnetne bakterije ciljaju tumore

Naučnici sa ETH Ciriha u Švajcarskoj otkrili su tehniku koja kao oružje pritiv tumora, koristi bakterijske ćelije.

PCPress.rs Image

Naučnici stalno rade na maksimizaciji efekata lekova, uz smanjenje neželjenih dejstava

Pristup uključuje korišćenje bakterija zvanih Magnetospirillum koje prirodno imaju magnetna svojstva, zahvaljujući česticama oksida gvožđa koje sadrže. Istraživači koriste rotirajuće magnetno polje primenjeno na lokaciju tumora izvan tela kako bi pomogli da se bakterije povuku kroz praznine u zidovima krvnih sudova tumora.

Trenutno je ova tehnika istražena kao dokaz koncepta, ali u budućnosti bi moglo biti moguće pričvrstiti nanočestice napunjene lekovima protiv raka na spoljašnju stranu bakterije, pretvarajući ih u živa vozila za isporuku lekova. Istraživači širom sveta razvijaju nove i genijalne načine za isporuku toksičnih lekova protiv raka direktno u tumore u nadi da će maksimizirati efikasnost i smanjiti neželjene efekte. Ova vozila za dostavu droge su malena verzija preciznog oružja, a ovaj najnoviji primer je i sam živi organizam. Bakterije su ranije ispitivane kao terapija protiv raka, prvenstveno u nadi da bi mogle kolonizovati tumor i izazvati snažnu imunološku reakciju u blizini, potencijalno oštetiti tumor u procesu.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Iako bakterije imaju potencijal u tom pogledu, ova najnovija tehnologija je malo elegantnija i sofisticiranija. U ovom scenariju, bakterije su prvenstveno namenjene kao sredstvo za isporuku konvencionalnog leka protiv raka, ali glavna inovacija dolazi u načinu postizanja ove specifičnosti ciljanja – magnetnim poljima. Bakterije obično nisu magnetne, sa izuzetkom Magnetospirilluma, koji prirodno sadrži čestice oksida gvožđa. Istraživači su shvatili da mogu da navedu ovu bakteriju da napusti krvotok i uđe u tumor koristeći rotaciono magnetno polje.

Dok bi statičko polje bakterijama pružalo samo znake za usmeravanje, rotirajuće polje ih drži u stalnom kretanju u odnosu na zidove krvnih sudova i povećava šanse da će data bakterijska ćelija naići na otvor u sudu koji joj omogućava da se uvuče u krvne sudove. tumorsko tkivo izvan. Takve praznine se prirodno i reverzibilno javljaju između endotelnih ćelija u krvnim sudovima, ali kretanje povećava šanse bakterije da ih naiđe. Do sada su istraživači isprobali svoj pristup u sferoidima ćelija raka, pričvršćujući lipozome napunjene bojom na spoljašnju stranu bakterije i pokazujući da mogu uspešno da ih isporuče u ćelije. Tim je takođe pokazao da tehnika može uspešno povećati broj bakterijskih ćelija koje se akumuliraju u tumorima kod miševa.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,