Top50 Glas publike

Rotirajući disk odvaja cirkulišuće tumorske ćelije od krvi

Tim istraživača sa Instituta za nauku i tehnologiju Daegu Gyeongbuk u Koreji kreirao je centrifugalni sistem za odvajanje cirkulišućih tumorskih ćelija od uzoraka krvi. Slično DVD-u, uređaj razdvaja ćelije pomoću centrifugalne sile koja se stvara kada se okreće.

PCPress.rs Image

Sloj belih krvnih zrnaca i cirkulišućih tumorskih ćelija formira se tokom procesa centrifugiranja, a zatim magnetne perle obložene antitelima vezuju i uklanjaju bela krvna zrnca, ostavljajući cirkulišuće tumorske ćelije u konačnom uzorku. Tehnika izoluje različite tipove tumorskih ćelija, omogućavajući kliničarima da steknu bolju predstavu o raku, kako da ga leče, a možda čak i da ga otkriju.

Cirkulišuće tumorske ćelije predstavljaju primamljiv način za procenu tumora. Ove ćelije se sastoje od pojedinačnih ćelija ili malih grupa ćelija koje se odvajaju od čvrstog tumora i šire se po krvi, potencijalno stvarajući osnovu za metastaze. Dok je metastatski potencijal cirkulišućih tumorskih ćelija nesumnjivo zabrinjavajući za pacijente, oni predstavljaju dijagnostičku priliku u vidu tečnih biopsija.

Dobijanje biopsije tumora može biti nezgodno i za pacijente i za kliničare, a jednostavno uzimanje uzorka krvi i izolovanje cirkulišućih tumorskih ćelija može da obezbedi manje invazivan i praktičniji način za određivanje biomolekularnih karakteristika tumora. Međutim, tumorske ćelije su prisutne na veoma niskom nivou u krvi i njihovo izolovanje je izazov. Oblast je još uvek u relativnom povoju i trenutne tehnike za izolovanje tumorskih ćelija iz krvi su naišle na pomešani uspeh. Neke tehnike su visoko specijalizovane i zahtevaju naporan rad, dok druge mogu propustiti određene vrste tumorskih ćelija, dajući nepotpunu sliku tumora.

Pročitajte i:  Magnetne bakterije ciljaju tumore

Da bi ovo rešili, ovi istraživači su kreirali potpuno automatizovanu tehnologiju koja zahteva od korisnika da doda uzorak krvi, a zatim centrifugiranje, antitela i magneti rade ostalo.

Istraživači su svoju tehnologiju nazvali „Neprekidna centrifugalna mikrofluidika – cirkulišući ćelijski disk tumora“. Kada se uzorak krvi doda, mašina okreće disk, uzrokujući da se krv odvoji na svoje konstitutivne slojeve, od kojih jedan sadrži i cirkulirajuće tumorske ćelije i bela krvna zrnca.

Dok se disk okreće, laserski motor otvara ventil, omogućavajući sloju koji sadrži ove ćelije da uđe u zasebnu komoru. U ovoj komori, magnetne perle načičkane antitelima vezuju bela krvna zrnca, a zatim ih magnet drži na mestu dok cirkulišuće tumorske ćelije ulaze u završnu komoru za analizu. Za razliku od nekih drugih tehnika, istraživači tvrde da ova nova metoda izoluje sve vrste cirkulišućih tumorskih ćelija.

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,